latinica  ћирилица
21/05/2024 |  09:01 ⇒ 09:03 | Аутор: СРНА

Тривић: Циљ достићи више од 600.000 путника годишње

Међународни аеродром Бањалука са јасно постављеним циљевима и усмјереним улагањима за четири године може достићи да има више од 600.000 путника годишње, изјавила је директор предузећа Аеродроми Републике Српске Наталија Тривић.
Аеродром Бањалука - Фото: РТРС
Аеродром БањалукаФото: РТРС

Тривићева је истакла да је бањалучки аеродром прошлу годину завршио са 460.000 путника што је раст за 120.000 путника у односу на 2022. годину, а статистике показују да је од 2019. до 2023. године остварио раст од 207 одсто према броју путника.

- Предузеће Аеродроми Републике Српске у 2023. години остварило је укупни приход око 4,7 милиона КМ, од чега су средства гранта Министарства саобраћаја и веза Српске чинила удио од 1,1 милион КМ. Највећи дио прихода бањалучки аеродром остварио је од продаје властитих услуга на домаћем и иностраном тржишту, што је резултирало приходом од 3,6 милиона КМ у прошлој години - рекла је Тривићева за Срну.

Аеродром Бањалука је, додала је Тривићева, премашио прошлогодишњи план за 500.000 КМ увођењем нових услуга паркинга и развоја угоститељства, те повећаним бројем путника, док ће примарна активност у овој години бити максимално повећање прихода од пружања властитих неавијацијских услуга.

Тривићева је подсјетила да је додатно уведено и саобраћање на новим дестинацијама попут Крита, Родоса, Барселоне и Баден Бадена, у сарадњи са авио-компанијама и туроператорима.

- Очекује се већи број путника кроз планиране авио-линије, док је циљ развој досадашњих и успостављање нових услуга, а уз постојећи паркинг простор изграђен је још један који ће до краја маја обезбиједити додатна паркинг мјеста корисницима - навела је Тривићева.

Она је рекла да управа предузећа припрема нови цјеновник услуга како би се анимирале авио-компаније да саобраћају са бањалучким аеродромом, а стратешки ће се базирати на дестинације попут Истанбула, Копенхагена, Малмеа, Хамбурга и других, за које постоји интерес путника, а самим тим и авио-компанија.

Тривићева је оцијенила да је дјелатност предузећа специфична и зависи од спољног фактора – авио-компанија, тржиште путника је распоређено у Српској и Федерацији БиХ на четири аеродрома, а додатна конкуренција је близина загребачког аеродрома.

Она је подсјетила да су трендови регионалних и европских држава у посљедњих неколико година субвенционисање авио-компанија за саобраћање на новим дестинацијама ради развоја туризма и повећања промета.

- Циљ је обезбиједити боље техничке ресурсе и опрему неопходну за прихват и отпремање ваздухоплова и путника, а у завршној је фази и набавка аеродромске опреме донацијом Аеродрома `Никола Тесла` из Београда и међународне организације ТСА - рекла је Тривићева.

Она сматра да су дуговања из претходних година, посљедице инфлације, пораст трошкова пословања превелико оптерећење које самостално не може да изнесе ниједан мањи аеродром, па тако ни Аеродром Бањалука.

Према њеним ријечима, повећање броја путника на бањалучком аеродрому директно се одражава на привреду и развој туризма Српске, док истраживања показују да од 250.000 долазећих путника у Српску у 2023. години, задржавањем три до четири дана сваки од њих потроши минимално 200 евра.

- Није тешко израчунати да се по овом основу у Српској годишње прометује 100 милиона КМ, од чега интерес имају сви у ланцу економије, због чега Аеродром Бањалука неизоставно мора имати боље мјесто у перцепцији и финансијској подршци оснивача и већинског власника, а то је Република Српска, али и локалних заједница које чине туристичку дестинацију наших путника - закључила је Тривићева.