latinica  ћирилица
21/05/2024 |  11:31 ⇒ 11:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Пјеснику Гојку Ђогу награда "Извиискра Његошева"

Књижевна награда "Извиискра Његошева" припала је пјеснику Гојку Ђогу за свеукопно стваралаштво, а жиријем који је додијелио признање предсједавао је академик Матија Бећковић, саопштили су организатори додјеле награде.
Гојко Ђого (Фото: Танјуг/Награда "Извиискра Његошева"/Ђорђе Крстић) -
Гојко Ђого (Фото: Танјуг/Награда "Извиискра Његошева"/Ђорђе Крстић)

- Поносан сам на моје родитеље који су заједно са Митрополијом црногорско-приморском и митрополитом црногорско-приморским господином Јоаникијем још 2007. године установили књижевну награду "Извиискра Његошева". Честитам пјеснику Гојку Ђогу, на освојеној награди и великом признању, као и уваженом жирију на челу са Матијом Бећковићем на избору добитника - изјавио је Томислав Момировић, домаћин овогодишње манифестације.

Гојко Ђого, каже се у образложењу жирија, "припада реду најизразитијих пјесника и есејиста, који су обиљежили размеђе два метежна вијека.

- Од збирке "Туга пингвина" до књиге пјесама "Пут у Хум" остварио је своју апокрифну лирску митологију по којој се препознаје у данашњој буци и многогласју. Аутор је модерног осјећања за језик и културно насљеђе, с развијеном историјском свијешћу и моралним слухом у епохалним изазовима - пише у образложењу жирија.

Свечаност поводом проглашења добитника уприличена је синоћ у Крипти Храма Светог Саве у Београду, а њој су присуствовали патријарх српски Порфирије, митрополит црногорско–приморски Јоаникије, епископ будимљанско-никшићки Методије, епископ ремезијански Стефан и други црквенодостојници, представници породице Момировић, као и велики број еминентних званица из културног и јавног живота.

Награда "Извиискра Његошева" биће уручена 1. новембра, а састоји се од повеље и плакете, умјетничког рада вајара Љубише Манчића, и новчаног износа који уручује представник компаније Мона као суоснивач и донатор награде.

Награда је основана 2007. године, додјељује се бијенално за најбољу објављену књигу, сабрана или изабрана дјела неког писца, као и за укупно животно дјело објављено на српском језику.