latinica  ћирилица
21/05/2024 |  12:15 | Аутор: РТРС

У Српску стиже 600 дјеце са Косова и Метохије

Захваљујући пројекту "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" ове године у Републици Српској боравиће 586 дјеце, 53 наставника, као и 25 дјеце са потешкоћама у развоју са Косова и Метохије.
Стојичић-Арлов - Фото: Уступљена фотографија
Стојичић-АрловФото: Уступљена фотографија

Министар просвјете и културе Српске Жељка Стојичић истакла је на данашњем састанку са предсједником Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорадом Арловим да Министарство просвјете и културе традиционално подржава овај пројекат.

- Ове године ученици из 40 основних школа из Српске угостиће око 600 ученика са Косова и Метохије, а посјете ће бити реализоване од 22. до 29. јуна у 15 општина и градова Републике Српске - навела је Стојичићева.

Она је нагласила да ће Министарство пружити сву потребну институционалну подршку реализацији пројекта, као и да ће 26. јуна у Административном центру Владе Српске бити организован пријем за дјецу са Косова и Метохије.

Повезивање и упознавање кроз овај пројекат, који се ове године реализује 12. пут, омогућава дјеци да изграде искрена и трајна пријатељства, размијене културна и образовна искуства, те да развију осјећај заједништва и међусобне подршке, саопштено је из Министарства просвјете и културе Српске.

- Кроз упознавање и дружење дјеца стичу шире погледе на свијет, уче о богатству наше културе и јачају свој идентитет, а то је од непроцјењивог значаја за будућност и стабилност наших заједница - рекла је Стојичићева.

Арлов је упознао Стојичићеву о свим техничким детаљима пројекте, као и о подршци коју им пружају представници школа, родитељи и представници јединица локалних самоуправа.

Он је навео да ће дочек дјеце са Косова и Метохије бити организован у Братунцу, а разговарано је и о детаљима у вези са хуманитарним концертом који ће бити одржан 25. јуна у Бањалуци.

Арлов је Стојичићевој уручио захвалницу за несебичну помоћ дјеци, младима и свим Србима на Косову и Метохији.

У оквиру пројекта "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" који се реализује од 2012. године, у локалним заједницама у Републици Српској до сада је боравило више од 7.000 српске дјеце са Космета у пратњи око 650 просвјетних радника.