latinica  ћирилица
21/05/2024 |  14:13 | Аутор: РТРС

ИРБ креирао план наступа на састанку са Зеленим климатским фондом

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске и Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ креирали су план активности, са којим ће наступити на састанку са Зеленим климатским фондом, највећим климатским фондом на свијету.
Састанак представника ИРБ-а и Министарства спољне трговине (Фото: Инстаграм/Сташа Кошарац) -
Састанак представника ИРБ-а и Министарства спољне трговине (Фото: Инстаграм/Сташа Кошарац)

Овај фонд дао је позитивне оцјене ИРБ-у за спровођење зелене агенде у Српској, истакнуто је на састанку министра Сташе Кошарца и в.д. директора ИРБ-а Дражена Врховца.

- ИРБ је, захваљујући одговорној политици руководства и институција Српске, препознат код ГЦФ као кредибилна банкарска институција и партнер који може бити имплементациона јединица за овај фонд. Данас смо усагласили да у наредних мјесец дана одржимо радни састанак у сједишту ГЦФ-а у Јужној Кореји, како бисмо опреационализовали процес акредитовања ИРБ-а - речено је на састанку.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Политика је да се јачају домаће институције и промовишу њихови капацитети.

- Зато смо покренули процес акредитовања ИРБ Српске за имплементациони јединицу ГЦФ-а. Исто ћемо поступити и у случају институција из ФБиХ, уколико покажу заинтересованост - нагласио је министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац.

Подсјетимо, ИРБ је добила препоруке да буде партнер у имплементацији средстава привредницима за пројекте из области еколошке ефикасности.