latinica  ћирилица
21/05/2024 |  14:26 ⇒ 14:27 | Аутор: СРНА

Којић: Правобранилаштво спроводи нелегалне радње

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић рекао је данас да СНСД не може подржати извјештај о раду Правобранилаштва БиХ за прошлу годину, јер спроводи нелегалне радње и прави једну врсту кривичног дјела активностима на заштити наводне државне имовине.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Током расправе о извјештају о раду Правобранилаштва за прошлу годину, Којић је прецизирао да је говорио о дијелу извјештаја који се односи на наводну државну имовину.

- У извјештају пише да су активности које су вођење резултирале заштитом наводне државне имовине, да је закон о привременој забрани располагања државном имовином тренутно на снази и да Правобранилаштво поступа у складу са надлежностима - рекао је Којић.

Он је указао да је то апсурд, јер у извјештају од 2022. године пише да закон о привременој забрани располагања такозваном државном имовином БиХ још није на снази, а да прописи још нису донесени и да Правобранилаштво нема ингеренције за било какво поступање.

- Ви обмањујете посланике. Да ли чините кривично дјело ако поступате по непостојећем закону. Очигледно је да постоје силе са стране које дају силу Правобранилаштву да ради шта хоће - рекао је Којић.

Он је подсјетио да је основ Дејтонског мировног споразума била расподјела територије БиХ у проценту 49 према 51 одсто.

- БиХ је и састављена по тим принципима гдје је Република Српска унијела 49 одсто своје територије и својих права у БиХ, а Федерација БиХ 51 одсто териотирије и права - појаснио је Којић.

Којићево излагање изазвало је реакцију бошњачких посланика Сафета Кеше и Нихада Омеровића, те Предрага Којовића, а Којић их је позвао да заједно гостују у федералним медијима о овој теми.