latinica  ћирилица
21/05/2024 |  15:18 ⇒ 15:21 | Аутор: СРНА

Вулић: Правосуђе је механизам обрачуна с непослушницима америчке амбасаде

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић рекла је да извјештаји правосудних институција показују срамоту правосуђа које представља механизам обрачуна са онима који не слушају Амбасаду САД.
Сања Вулић - Фото: Уступљена фотографија
Сања ВулићФото: Уступљена фотографија

Вулићева је истакла да Високи судски и тужилачки савјет БиХ од амбасадора САД у БиХ Мајкла Марфија добија инструкције за именовања судија и тужилаца.

- Сви знате да се то дешава. Немамо професионализма у правосуђу јер тамо не раде образовани и стручни људи, него раде подобни америчкој Амбасади. То знам и по посљедњој измјени судија у мом граду /Добоју/ гдје они бирају онога ко ће слушати њихове наредбе - рекла је Вулићева.

Она је категорично одбила наводе посланика ПДП-а Бранислава Бореновића да је предсједник СНСД-а Милорад Додик "недодирљив и да има заштиту правосуђа".

- Никоме не бих пожељела да има такву заштиту. Каква је то заштита када се против вас води процес, а не знате ни по којем закону - рекла је Вулићева и додала да тај закон није изгласан у Парламентарној скупштини.

Вулићева је изразила незадовољство тиме што главни тужилац БиХ Миленко Кајганић није данас присутан на сједници у дијелу када је на дневном реду био извјештај о раду Тужилаштва БиХ за прошлу годину.

- Можда је и јасно што није присутан. Очигледно да се плаши многих питања и дискусија - рекла је Вулићева.

Она се сложила са примједбама на непроцесуирање предмета корупције у БиХ.

- Сматрам да су главни саучесници у тим предметима корупције управо људи из Тужилаштва - рекла је Вулићева и додала да је правосуђе у општем хаосу.

Она је навела примјер хапшења суспендованог предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца.