latinica  ћирилица
21/05/2024 |  16:43 ⇒ 17:14 | Аутор: sputniknews.com

Русија: Почеле вјежбе са нестратешким нуклеарним оружјем

У Јужном војном округу почела је прва фаза војних вјежби са циљем практичне разраде припреме и коришћења нестратешког нуклеарног оружја, саопштило је Министарство одбране Русије.
Руско Министарство одбране (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV/илустрација) -
Руско Министарство одбране (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV/илустрација)

- У складу са налогом врховног команданта Оружаних снага Русије, у Јужном војном округу је под руководством Генералштаба Оружаних снага Русије почела прва фаза војних вјежби са циљем практичне припреме и коришћења нестратешког нуклеарног оружја - наводи се у саопштењу.

Ваздушно-космичке снаге Русије током маневара увјежбаваће опремање аеробалистичких суперсоничних ракета "кинџал" специјалним бојевим главама и летове у зону патролирања.

У оквиру те фазе ракетне јединице увјежбаваће задатке обезбјеђивања специјалне муниције за системе "искандер", опремање система ракетама и тајно премјештање у одређену зону у циљу припреме за лансирање.

- Вјежбе имају за циљ одржавање спремности људства и технике и безусловно осигуравање територијалне цјеловитости и суверенитета Русије као одговор на провокационе изјаве и пријетње појединих западних званичника - наводи се у саопштењу руског војног ресора.