latinica  ћирилица
21/05/2024 |  18:38 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Обиљежене 32 године од формирања романијске бригаде (ВИДЕО)

Романијске бригаде, кроз које је прошло више од 15 хиљада бораца, дале су немјерљив допринос за стварање Републике Српске.
Дан романијских бригада - Фото: РТРС
Дан романијских бригадаФото: РТРС

Непосредно по формирању Војске Републике Српске романијски јунаци с поносом су стали у строј одбране српских огњишта. У протеклом рату били су на свим ратиштима.

- Најтежи период је био 95 око Дрвара Гламоча кад је била њихова акција Олуја, затим Бихаћко ратиште, сарајевско ратиште, Горажде, простори Жепе и Сребренице - рекао је припадник Друге романијске бригаде Драган Цуревић.

Ратног пута Друге романијске бригаде присјећа се и Мирко Тривић који је рањен 1995.године.

- 95 године кад сам рањен под Зловрхом на Жепи, непосредно прије изласка на центар везе рањен сам и први који су ми пришли у помоћ је мајор Љубо Ерић - каже комадант Друге романијске бригаде Мирко Тривић.

Величина зоне борбених дејстава, број погинулих и рањених и одликовања за храброст – говоре о значајном доприносу романијских бригада у одбрани Републике Српске. Прва пјешадијска одликована је Медаљом Петра Мркоњића, а Друга моторизована Орденом Немањића.

- На бранику отаџбине животе положило 585 бораца. Ми осјећамо посебан пијатет према њима исто тако према породицама погинулих максимално их пазимо - додаје предсједник Скупштине борачке организације општине Соколац Љубомир Ерић.

- Те заслуге прије свега се исказују на бојном пољу гдје су ове двије јединице дале огроман допринос - истакао је предсједник Борачке организације Републике Радан Остојић.

У оквиру обиљежавања Дана романијских бригада пошта погинулим херојима одата је у Спомен-соби у Сокоцу, у којој се налази више од 600 фотографија бораца овог краја који су погинули у Одбрамбеном-отаџбинском рату.