latinica  ћирилица
21/05/2024 |  18:39 ⇒ 18:40 | Аутор: СРНА

Којић: О резолуцији о Сребреници се прича као да не постоји 3.260 убијених Срба

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић изјавио је данас да је непроцесуирање злочина над Србима довело БиХ у ситуацију да се прича о резолуцији у Сребреници, а да се не жели поменути 3.260 убијених Срба на том подручју од 1992. до 1995. године, као да ти људи не постоје.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Злочин почињен над Бошњацима у Сребреници не може да има правну квалификацију уништења једне националне, вјерске, расне групе, која, као што видимо, није уништена - рекао је Којић новинарима у Сарајеву.

Ако БиХ жели да се суочи са прошлошћу и иде путем помирења и суживота, каже Којић, мора да се признати да су злочини чињени на свим странама.

Којић је навео да су процеси вођени у Хашком трибуналу и у БиХ резултирали непроцесуирањем ратних злочина над Србима.

- У Федерацији БиХ /ФБиХ/ влада атмосфера да је дозвољено убијати Србе, јер то није кажњиво - истакао је Којић.

Он је рекао да је за породице жртава ратних злочина битно да се процесуирају одговорни и да њих не интересује квалификација злочина, а да породице српских жртава нису добиле сатисфакцију.

Којић је истакао да је покушај усвајања резолуције о Сребреници покушај подвале српском народу, иако се не помиње колективна одговорност.

- Сигурно слиједе кораци кроз уџбенике и наставни план и програм да не учимо историјске чињенице, него историјске лажи које су наметнули Бошњаци потпомогнути међународном заједницом. Моје дијете то неће учинити - поручио је Којић, који је увјерен да је поента резолуције да се доведе у питање постојање Републике Српске.

Говорећи о данашњој сједници Представничког дома, на чијем је дневном реду био захтјев за разматрање по хитном поступку Закона о финансирању институција БиХ, којим би се омогућила исплата плата лицима са америчке "црне листе", Којић је рекао да сматра да треба да се нађе начин да ова лица добијају плате.