latinica  ћирилица
22/05/2024 |  12:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Црна Гора: Троје српских држављана, међу којима и дијете, спасени на мору

Троје држављана Србије, међу којима и двоипогодишње дијете, спасени су, након што су у јутарњим сатима испловили кајаком из Чања ка Краљичиној плажи, а након двочасовне потраге пронађени су на Везировој плажи касно увече.
Море (Фото: илустрација/EPA/ARMANDO BABANI) -
Море (Фото: илустрација/EPA/ARMANDO BABANI)

Инцидент се догодио јуче, а због дугог боравка на мору, дијете је било у стању хипотермије, због чега је одмах након спасавања предато на тријажу Заводу за хитну медицинску помоћ.

- Потрагу су отежавали лоши временски услови, због чега су у приправности били ваздухоплови Министрства унутрашњих послова и Војске Црне Горе, а у акцији трагања и спасавања учествовали су и припрадници сектора граничне полиције и Службе заштите и спасавања Бар - саопштено је из УПСУЛ.

Како наводе Поморско-оперативни центар примио је у 20:28 сати позив да су три особе, двије одрасле и дијете, испловиле кајаком у јутрањим часовима из Чања, ка Краљичиној плажи и да се нису вратиле до самог сумрака.

Управа поморске сигурности је одмах послала један спасилачки чамац који је испловио из Луке Бар и брзо почео претрагу у рејону Чањ - Дубовица - Буљарица - Петровац - Перазића до.

- Временски услови нису били наклоњени акцији трагања и спасавања, јер је јужни вјетар појачавао, киша је смањила видљивост, а чамац кретао веома близу стјеновите обале. Други спасилачки чамац САР-1, са посадом и припадницима Сектора граничне полиције - ЈУГ, је испловио и почео претрагу од Маљевика до Чања, гдје су се на чамац укрцали припадници Службе заштите и спашавања Бар, те сви заједно почели претрагу свих увала, плажа и веома стјеновитог и опасног пређела иза Чања ка Буљарицама - наводе у УПСУЛ.

Како наводе у 22:42 часова, спасилачки чамац САР-1 је уочио изгубљене особе на Везировој плажи, након чега су хитно транспортовни чамцем до Бара, гдје су све три особе предате на тријажу Заводу за хитну медицинску помоћ.

- Акција је споведене у веома отежаним временским условима и у складу са Националним планом трагања и спашавања на мору, гдје су били активно ангажовани сви ресурси Црне Горе - саопштено је из УПСУЛ.