latinica  ћирилица
22/05/2024 |  14:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Пленковић: Хрватска не размишља о признању Палестине

Хрватска у овом тренутку не размишља о признању Палестине, рекао је данас премијер Андреј Пленковић, након што су Шпанија, Ирска и Норвешка најавиле да ће то учинити.
Андреј Пленковић (Фото: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS) -
Андреј Пленковић (Фото: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)

- У овом тренутку не размишљамо о томе - одговорио је данас Пленковић на питање хоће ли и Хрватска признати Палестину. Наша је стална позиција она базирана на рјешењу о двије државе, али на начин да дође до договора двију страна - рекао је Пленковић.

Шведска, Ирска и Норвешка су данас објавиле да ће 28. маја признати независну палестинску државу, на шта је Израел одмах реаговао повлачењем амбасадора из тих земаља.

Три чланице ЕУ-а тиме су се придружиле Шведској која је 2014. постала прва чланица ЕУ-а која је признала независност Палестине.

Чешка, Мађарска, Пољска, Бугарска, Румунија признале су Палестину 1988. у склопу совјетског блока, а исте године, убрзо након њеног проглашења, то је учинио и Кипар.


Признање Палестине најавиле су и Малта и Словенија, а и Аустралија је објавила да постоји та могућност. Палестину као државу тренутно признаје 143 од 193 чланица Уједињених нација.