latinica  ћирилица
22/05/2024 |  17:36 ⇒ 17:38 | Аутор: СРНА

Тоси: Идеја о изостављању Срба из приче о жртвама не може да има ефекта

Идеја да се Срби изоставе из приче о жртвама и да се нико не бави њиховом историјом нити њиховим причама не може да има ефекта, изјавио је стручњак за међународне спорове из Вашингтона Грегори Тоси.
Уједињене нације (Фото: EPA/Radek Pietruszka/POLAND OUT) -
Уједињене нације (Фото: EPA/Radek Pietruszka/POLAND OUT)

Тоси, који је радио као генерални конзул за америчке сенаторе и чланове Представничког дома и као парничар у међународним споровима, истакао је током панел-дискусије у сједишту УН у Њујорку да је веома тешко пратити тако снажна свједочења, случајући "оне који су из европских земаља које немају англоамеричку традицију".

- Према англосаксонском праву, уобичајена фраза је да "ништа не извлачи истину на видјело до унакрсно испиствање". Не бих никога од вас изазвао на унакрсно испитивање свједока да тестирате њихова свједочења. Већина вас сте правници - навео је Тоси на почетку обраћања.

Коментаришући изјаве учесника панел-дискусије који су свједочили или сами преживјели мучење које су Бошњаци током рата вршили над Србима, као и приједлог резолуције у Сребреници, Тоси је нагласио да жртве не траже ништа више од једнаке правде, не само за њих саме већ за све жртве – српске, хрватске, боњшњачке. Они траже да жртве имају једнаку правду, а нова резолуција не води ка томе. Они од УН траже да размотре једнаку правду за свакога која је названа "помирење".

Према његовим ријечима, "мудро је узети у разматрање приче свих страна", а једнака правда иде руку под руку са поштовањем прича свих жртава, укључујуи оне који нису преживјели па сада не могу да причају о томе.

- У рату у БиХ погинуло је 30.000 Срба за које нисмо много тога чули, нисмо чули да су дио те једначине и ова резолуција им неће помоћи да буду убачени у ту једначину. Када се размишља о резолуцијама и о томе како су оне уобличене треба да се узму у обзир не само регионалне владе већ и учесници, главни учесници у БиХ, а то су три конститутивна народа, који чине већинско становништво – 98 одсто - напоменуо је Тоси.

Он је нагласио да у приједлогу резолуције нема ништа што показује поштовање према Србима као већинском учеснику у разматрању.

Тоси је оцијенио да ће резолуција само да врати све проблеме који су и раније постојали, још од прије два велика рата.

Амерички стручњак нагласио је да процес мора да буде транспарентан и јасан за свакога, укључујући чланицама УН и ЕУ, али да је најважније да буде јасан и транспарентан онима који живе у БиХ.

- Како можете да постигнете успјех резолуцијом у којој изостављате једног од највећих учесника – Србе? Србија жели инклузивнији приступ, који ће укључити све стране. Људи су били вољни да гледају напријед, чак суочавајуићи се са најгорим злочинима - да оставе горчину за собом и не размишљају о освети.

Овај дио свијета преживио је културолошку освету, тако да ће узимање у обзир свих страна имати више ефекта у региону, укључујући на еконосмки раст, водиће до узајамног разумијевања земаља и народа. Идеја да се гледа и крене напријед и да је међукултуролошка размјена та која би могла да доведе до новог становишта. Али, идеја о изостављању Срба и недостатак бављења њиховом историјом и њиховим причама - не видим како то може да има ефекта - закључио је Тоси.