latinica  ћирилица
22/05/2024 |  18:53 ⇒ 18:55 | Аутор: СРНА

Пејаковић поднио оставку - Усташки злочини над Србима су геноцид

Директор Спомен подручја Јасеновац Иво Пејаковића, који је поднио оставку због писања хрватских медија о нетачним подацима на интернет страницама ове установе, рекао је да су усташе над Србима у НДХ починиле геноцид.
Јасеновац - Фото: ТАНЈУГ
ЈасеновацФото: ТАНЈУГ

- Хрватској јавности и власти нису спорни Холокауст над Јеврејима и геноцид над Ромима почињени у НДХ, али да им је спорно питање геноцида над Србима - рекао је Пејаковић за портал Новости Српског народног вијећа.

Он каже да је у име установе на чијем је челу био говорио о усташким злочинима над Србима у Другом свјетском рату као о геноциду.

Пејаковић је рекао да је поднио оставку јер више није хтио да учествује у расправама, као и због тога што је тренутна политичка ситуација изазовна и на унутрашњем и спољном плану.

Подсјетио је да ће у сједишту УН у Њујорку бити расправљано о резолуцији о Сребреници, а у црногорском парламенту о декларацији о геноциду у Јасеновцу.

- Потребно је заузети став и одредити које правне термине користити. Треба дефинисати терминима шта се догодило у НДХ - рекао је Пејаковић.

Новости наводе да је оставка Пејаковића посљедица нарасле екстремно десне атмосфере у хрватском друштву и ширег политичког контекста.

Пејаковић је оставку поднио јуче због чланка у Вечерњем листу и на Крофакту.

Вечерњи лист пренио је чланак Крофакта, који је, како је наведено, нови пројекат за провјеру тачности подаката и чине га Лексикографски завод "Мирослав Крлежа", Хрватски институт за историју и Хрватско-меморијално документациони центар протеклог рата.

Владимир Гајгер са Хрватског института за историју писао је за Крофакт да се нетачне тврдње објављене на интернет страницама Спомен подручја Јасеновац о састанку одржаном 4. јуна 1941. године у Загребу на којем је, између осталог, закључено да се "српско питање" у НДХ ријеши "масовним исељавањем Срба у Србију, масовним убијањима на терену и депортацијом у концентрационе логоре".

Гајгер је навео да се на интернет страницама Спомен подручја јасенац не помиње да су нацисти властима НДХ одобрили већ раније предузете мјере за коначно рјешење српског питања.