latinica  ћирилица
22/05/2024 |  21:55 ⇒ 21:58 | Аутор: СРНА

БОРС: Резолуција срамни, насилнички и дилетантски чин

Предсједништво Борачке организације Републике Српске захтијева од садашњих и будућих представника институција Српске и представника у заједничким институцијама БиХ, да уколико буде усвојена резолуција о Сребреници, тај акт сматрају искључиво политичким, што она и јесте, да се на тај начин односе према њој и да је не прихвате.
БОРС -
БОРС

- То значи да ова резолуција као политички акт не може представљати упориште нити обавезу за доношење измјена и допуна постојеће законске и подзаконске регулативе - наводи се у закључцима Предсједништва БОРС-а са данашње ванредне сједнице.

Предсједништво БОРС-а истиче да је предложена резолуција о Сребреници пред Генералном скупштином УН срамни, насилнички и дилетантски чин предлагача, спонзора и њених аутора, да је у супротности са Дејтонским мировним споразумом и да није одраз воље српског народа.

У закључцима Предсједништва БОРС-а се наводи да је једини геноцид на територији бивше Југославије извршен од НДХ, под патронатом нацистичке Њемачке, над српским, јеврејским и ромским народом у периоду 1941-1945. године, те се у складу с тим тражи од јавности да се у јавним обраћањима придржава ове чињенице и да се о Србима говори као о страдалничком, херојском и слободарском народу.

Имајући у виду да предметна резолуција представља кап која је прелила чашу у погледу притисака на Републику Српску, Србију и цијели српски народ, Предсједништво БОРС-а сматра да је пријеко неопходно извршити дубоку анализу постојећег стања у Републици Српској ради одговора на бројна друштвена питања.

- Гдје смо били 1992, а гдје смо сада, у каквом нам је стању борачка популација, грађани Републике Српске, породица, дјеца, омладина, образовни систем, надлежности, политика, медији, институције и друштво у цјелини. Шта су аномалије и како их искоријенити, како доћи до неопходног нивоа слоге и јединства, како постићи општи друштвени консензус ради очувања Републике Српске. Како, куда, и на који начин ићи у будућност? - наводи се у саопштењу БОРС-а.

Упућен је позив свим општинским и градским борачким организацијама да сутра у вријеме одржавања Генералне скупштине УН одрже проширене сједнице својих предсједништава, одбора породица погинулих и заробљених бораца и одбора ратних војних инвалида, након којих ће код централних спомен-обиљежја прислуже свијеће у помен погинулим српским борцима и цивилним жртвама Одбрамбено-отаџбинског рата и свих ратова у којима је српски народ страдао.