latinica  ћирилица
23/05/2024 |  08:36 ⇒ 10:02 | Аутор: РТРС

Тришић Бабић: Сумрак процедура УН, усвајање резолуције имало би озбиљне посљедице (ВИДЕО)

Савјетница предсједника Републике Српске Ана Тришић Бабић рекла је да разматрање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН представља сумрак процедура УН, јер је ријеч о документу који није усаглашен у Предсједништву БиХ.
Ана Тришић Бабић - Фото: РТРС
Ана Тришић БабићФото: РТРС

Тришић Бабић је подсјетила да су сви органи УН упознати о томе да је документ самостално иницирао бошњачки дио Мисије БиХ при УН, без одлуке Предсједништа БиХ, подсјећајући да је српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић упутила писмо и да је реаговала Мисија Србије.

- Савјет безбједности УН почива на консензусу, а овај пут нема консензуса јер су Србија, Русија и Кина рекле да не подржавају, па се прешло на гласање простом већином у Генералној скупштини - рекла је Тришић Бабић, додајући да је за УН и читав свијет битан принцип консензуса, који се овај пут, очито, игнорише.

Она је истакла да би усвајање резолуције имало лоше импликације за Републику Српску и Србију и да је након иницирања овог приједлога немогуће помирење и суживот у БиХ.

Тришић Бабић је рекла да је на сцени дипломатски рат због редефинисања појма геноцида.

- Такође, уколико резолуција о Сребреници буде усвојена, 600.000 долара из редовног буџета УН биће на располагању да се тачке те резолуције импелентирају - навела је она.