latinica  ћирилица
23/05/2024 |  10:09 | Аутор: СРНА

Резолуција о Сребреници урушава међународно право и односе у БиХ

Резолуција о Сребреници која и ако буде донесена у Генералној скупштини УН, представљаће срамоту оног дијела човјечанства које је урушило и уништило важећи међународни поредак и постојеће међународно право, саопштено је из Организације старјешина Војске Републике Српске.
Организација старјешина Војске Републике Српске (фото: ostavrs.org) -
Организација старјешина Војске Републике Српске (фото: ostavrs.org)

Из ове организације наводе да пропаст постојећег међународног поретка на челу са САД, Великом Британијом и другим чланицама НАТО пакта не вриједи ниједне сузе ниједног слободољубивог човјека на свијету.

- Нека пропадне потпуно, и то што прије. А што се тиче пропасти међународног права, потребно је да слободарски свијет, предвођен Кином, Русијом, другим чланицама БРИКС-а и осталим слободољубивим земљама и народима, укључујући и српски народ, креира нови поредак и ново међународно право засновано на међусобном разумијевању и уважавању - наводи се у саопштењу.

Из Организације старјешина ВРС истичу да ће доношење једне овакве резолуције додатно закомпликовати односе у свијету, а посебно на Балкану.

- Ријеч је о покушају коначног обрачуна са српским народом ма гдје он живио и битисао, само зато што се бори за оне вриједности које припадају свим правдољубивим и слободољубивим народима свијета - додаје се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да поступци Њемачке пред Генералном скупштином УН због страшних догађаја у Сребреници, али, не и геноцида, не остављају ништа друго него презир и жаљење.

- Свијет се данас, пред покушај доношења резолуције, треба запитати шта то поново ради Њемачка са својим истомишљеницима, неонацистима и неофашистима - наводи се у саопштењу.

Из Организације старјешине сматрају да ће, с обзиром да је предложена резолуција сачињена без консултација са свим регионалним заједницама и странама у балканским ратовима, а посебно у рату у БиХ, сигурно довести до подјела унутар БиХ и широм региона.

- Оно што може бити добро у свему томе лежи у чињеници да ће БиХ након, евентуалног, усвајања резолуције, постати немогућа држава и дефинитивно ће се распасти. Република Српска и српски народ требају учинити све што је могуће да се тај распад деси без новог крвопролића, а то је, сасвим сигурно, могуће - истиче се у саопштењу.

Република Српска и српски народ никада, и ни по коју цијену, не могу прихватити овакву резолуцију.

- Напротив, морају иницирати резолуције о геноциду почињеном над српским народом, стално трагати за истином и саопштавати је релевантној јавности, а упоредо с тим, трагати за могућим модалитетима раздруживања у условима мира и стабилности, што је основно демократско право свих народа, да самостално одлучују с ким ће и како живјети - поручују из Организације старјешине Војске Републике Српске.