latinica  ћирилица
23/05/2024 |  11:37 ⇒ 12:20 | Аутор: СРНА

Смајловић: Усвајање резолуције о Сребреници присилиће нас на аутоцензуру

Новинарка Љиљана Смајловић указала је да у најављеној резолуцији о Сребреници пише да се мора осудити свако порицање чињеница које су утврђене у судовима, што значи присиљавање на аутоцензуру у којој се више не би смјело рећи да је Хашки трибунал дијелио високо селективну правду.
Љиљана Смајловић (Фото: TANJUG, ZORAN ZESTIC) -
Љиљана Смајловић (Фото: TANJUG, ZORAN ZESTIC)

- То би значило да смо присиљени на аутоцензуру у којој више не бисмо смјели да кажемо – Хашки трибунал је био трибунал који је дијелио високо селективну правду, који је све српске злочине прогласио за намјерне, планске и организоване и сваки злочин над Србима за случајан и појединачни - навела је Смајловићева.

Према њеним ријечима, више се не би смјела оспоравати ниједна чињеница из тих пресуда које су пуне правних и других рупа.

На питање шта ће бити другачије уколико Кина гласа против ове резолуције, Смајловићева је појаснила да постоји много земаља у свијету, поготово у Азији и Африци, које цијене односе са Пекингом.

- Претпостављам да гласање Кине, која се обично уздржава кад није неки конкретан кинески интерес у питању, може да утиче на гласање других држава, а може да утиче наравно и на наше будуће односе са другим државама - рекла је Смајловићева за РТС.

Она је оцијенила да Запад шаље поруку да је Њемачка, која ће бити уводничар на сједници Генералне скупштине УН, најважнија земља у Европи.

- Није само непристојно то што је Њемачка овде извршила геноциде у два свјетска рата над Србима, него је Њемачка искористила наше грађанске ратове деведесетих да поново почне да намеће, да учествује у наметању рјешења другим државама силом - закључила је Смајловићева.