latinica  ћирилица
23/05/2024 |  12:01 ⇒ 14:07 | Аутор: СРНА

Брнабић поручила великим силама: Срам вас било шта радите Србима на Балкану

Предсједница Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је да ће, уколико у Генералној скупштини УН буде усвојена срамна резолуција о Сребренци, то проузроковати земљотрес у свјетском поретку и значити потпуно рушење УН, те "бацање шибице" на Балкан.
Ана Брнабић (фото: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bs) -
Ана Брнабић (фото: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bs)

- Савјет безбједности УН ће бити безначајан, а у Генералној скупштини земље ће бити уцијењиване како да гласају - рекла је Брнабићева.

Она је истакла да се том резолуцијом релативизује и појам "геноцид", као и да је предсједник Србије Александар Вучић све то успио да освијетли, због чега му то велики и силни никада неће опростити.

Навела је да никада није била оволико забринута за мир на Балкану, те позвала ЕУ да се запита како ће изгледати БиХ данас поподне након гласања и да ли ће бити мира или ће та земља постати нестабилнија.

- Како ће се данас осјећати Срби у БиХ? Зашто нисте дали све од себе да направте договор унутар БиХ? Али, нико неће да одговори на то питање. Овдје није било дијалога, срам вас било, прије свега, вас из Њемачке. Шта радите то људима на Балкану, прије свега Србима? Ово никоме не доноси добро - рекла је Брнабић.

Она је рекла да Нијемце то није брига и да они имају своје микроциљеве, због којих су спремни на све, а циљ Њемачке је да ријеч "геноцид" више ништа не значи.

- Тај циљ ће имати посљедице по мир на Балкану, на дубоке подјеле унутар БиХ... Ово је почетак краја УН. Савјет безбједности више ништа не значи, Генерална скупштина ће бити предмет прегласавања, уцјена, пријетњи и притисака - рекла је она.

Према њеним ријечима, услиједиће то да ће све земље упутити сличне резолуције Генералној скупштини.

Она је додала да се од уцјењиваних земаља, на које су Њемачка и Запад вршили притисак, могло чути да морају да гласају "против Србије", а не "за резолуцију о Сребреници", а да при томе нико није помињао ни жртве, ни Сребреницу.

Брнабићева је подсјетила да око ове резолиције није било сагласности у БиХ, да се није ни знало да се она спрема, те да се гласањем о њој у Генералног скупштини УН крши Повеља УН, јер је БиХ тема Савјета безбједности УН.

- Подрива се све, чега год се они дотакну то и сруше - да ли УН, да ли појма "геноцид" - рекла је Брнабићева и поновила да резолуција неће допринијети миру и стабилности.

Она је навела да се њоме бошњачке жртве стављају као жртве првог реда, док српске жртве уопште не постоје, те запитала да ли Бране Вучетић којем су у Сребреници Бошњаци побили цијелу фамилију, а њега као дијете држали у затвору и мучили треба да буде "геноцидаш"?

- Ми на то никада нећемо пристати. Данас није крај, данас смо на почетку новог свјетског поретка. Видјеће се да великим и силним ништа није свето - закључила је Брнабићева.