latinica  ћирилица
23/05/2024 |  12:45 ⇒ 14:33 | Аутор: РТРС

Додик: У наредних 30 дана предложићемо споразум о мирном разграничењу (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће у наредних 30 дана бити предложен споразум о мирном разграничењу.
Милорад Додик (фото: /x.com/MiloradDodik) -
Милорад Додик (фото: /x.com/MiloradDodik)

- Ми данас крећемо са формалном одлуком да се тражи мирно разграничење. Предложићемо да се прво разјасне политичке надлежности везано за ентитете, а да сачувамо и оставимо садашњи модел функционисања привреда и у року од неколико година да то прилагодимо моделу мирног разграничења - рекао је Додик у Братунцу.

Он је рекао да српски народ напросто више не може да живи у овој БиХ и да је ово што су Бошњаци урадили са резолуцијом о Сребреници бесправно и да нису уважили Србе.

Додик је подсјетио да Предсједништво БиХ није разматрало ово питање, а да без одлуке овог тијела не може бити покренута иницијатива у УН.

Није никакво чудо, каже Додик, да УН, које држе Американци, то ради, наводећи да су Србе два пута бомбардовали, а да о томе није било одлуке Савјета безбедности УН.

Додик је рекао да ће данашња сједница Владе Српске у Сребреници иницирати важне и крупне ствари и указати на све жртве, посебно српске, као и да српски народ неће прихватити лажне политичке конотације страдања.

Додик је рекао да ће се данас на сједници, у сарадњи са локалним властима, договорити један дан који ће се годишње обиљежавати као дан жртава Сребренице, имајући у виду и бошњачке и српске жртве на том простору.

С друге стране, додао је, Влада ће на његов приједлог прихватити иницијативу да се у наредних 30 дана сачини опширан извјештај о функционисању протеклих 30 година са резултатом да се за 30 дана Федерацији БиХ, као страни потписници Дејтонског споразума, уручи приједлог Српске о споразумном раздруживању.

Приједлог ће, каже, бити да се све врати у оквире надлежности Републике Српске и онога што је Српска унијела у БиХ.