latinica  ћирилица
23/05/2024 |  13:12 ⇒ 13:13 | Аутор: СРНА

Стојичић: Насиље недопустиво и треба бити најоштрије кажњено

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић изјавила је данас, након што је у Бањалуци претучен основац, да је насиље недопустиво, не само у току наставе, него било гдје и да треба бити најоштрије кажњено.
Жељка Стојичић - Фото: РТРС
Жељка СтојичићФото: РТРС

Стојичићева је, након што је Министарству достављен извјештај руководства бањалучке Основне школе "Вук Караџић" о сукобу ученика ове школе и групе старијих малољетника, у којем је ученик школе брутално претучен и са озбиљним посљедицама по здравље, рекла да таква дешавања, без обзира на разлоге поменутог сукоба, треба најоштрије казнити.

Она је истакла да надлежне институције треба адекватно да одговоре кроз примјену усвојеног Протокола о заштити дјеце од насиља, занемаривања и злостављања, саопштено је из Министарства.

"Министарство, заједно са осталим учесницима у систему васпитања и образовања, радиће на јачању васпитне улоге школе. Овакве појаве су додатни мотив да се више спроводе едукације ученика у вези са свим негативним појавама које се могу десити како би и када се десе, на њих могли адекватно одговорити", истакла је Стојичићева и додала да је нулта толеранција на насиље пут којем се тежи.

Припадници Полицијске управе Бањалука утврдили су да је у нарушавању јавног реда и мира у бањалучком насељу Борик учествовало више малољетних лица, од којих је седам идентификовано, а два су повријеђена и љекарска помоћ им је указана у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, саопштено је раније из бањалучке полиције.