latinica  ћирилица
23/05/2024 |  14:15 ⇒ 15:13 | Аутор: РТРС

Влада ће сачинити споразум о мирном раздруживању (ВИДЕО)

У Сребреници је одржана сједница Владе Републике Српске. Предсједник Владе Радован Вишковић рекао је да ће Влада у наредних 30 дана сачинити споразум о мирном раздруживању који ће упутити Федерацији БиХ.
Сједница Владе -
Сједница Владе

- Не желимо сукобе. Ово није сецесија, мирно раздруживање није сецесија. Ако нас неко сматра геноцидним народом, нема разлога за суживот - поручио је премијер Српске.

Вишковић је рекао да је на сједници разматрана актуелна ситуација о резолуцији о Сребреници која ће данас бити разматрана у Генералној скупштини УН.

Он је истакао да се данас у Генералној скупштини УН покушава наметнути теза о "геноциду у Сребреници".

- Данас се покушава у УН да креира резолуцију о наводном геноциду који су починили Срби и да већ од сутра будемо, како то кажу у ФБиХ, "геноцидан народ". Ми добацујемо такву тезу и никада то нећемо прихватити - рекао је Вишковић.

Он је истакао да је поражавајуће да Њемачка предлаже резолуцију о "геноциду", када се зна да је она та која је починила геноцид.

- Да ли се то Сребреница изједначава са Аушвицем и Јасеновцем - упитао је Вишковић.

Вишковић је рекао да се 87 људи по ЦИПС-у воде као живи, а уписани су у Меморијалном центру у Поточарима.

Он је рекао да је Влада, на овој редовној сједници, разматрала и информацију о досадашњој реализацији пројекта оснивања специјалне болнице Губер Сребреница.

- Донијели смо одлуку да је простор око Бање Губер проглашен ваздушном бањом - рекао је Вишковић.

Сједници су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, министри из Српске у Савјету министара, као и начелници и градоначелници локалних заједница са подручја Бирча и Подриња.