latinica  ћирилица
23/05/2024 |  14:22 ⇒ 15:35 | Аутор: РТРС

Додик: БиХ у највећој политичкој кризи из које неће изаћи (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је БиХ доведена у највећу политичку кризу из које неће изаћи.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Они који највише говоре о БиХ, забили су ексер у њен ковчег. Република Српска ће бранити националне и народне интересе - истакао је Додик након сједнице Владе Српске у Сребреници, којој је присуствовао заједно са српским министрима у Савјету министара.

Он је навео да је Сребрница одавно политичка тема, а да сада, резолуцијом у Генералној скупштини УН, желе да наметну причу о наводном геноциду и српском народу припишу колективну одговорност.

Додик је подсјетио да о овој резолуцији не постоји одлука ни усаглашен став Предсједништва БиХ, а да се сва питања у БиХ морају рјешавати консензусом.

- Не желимо да живимо са онима који крше Устав БиХ и који крше стратегију о спољној политици - поручио је предсједник Српске.

Он је истакао да ће Српска сачинити извјештај о кршењу Дејтонског споразума, креирати споразум о мирном раздруживању и упутити га Федерацији.

Додик је рекао да ће Влада заједно са локалним властима, формирати комисију која ће имати задатак да утврди датум један дан који ће се годишње обиљежавати као дан жртава Сребренице, имајући у виду и бошњачке и српске жртве на том простору.

Додик је рекао да је Сребреница дио Републике Српске, да се не стиди овог мјеста у којем живе часни и поштени људи различитих националности.

Он је истакао задовољство чињеницом да је данас у разговору са представницима локалне власти могао да се увјери да су у Сребреници складни међунационални односи и да нема међунационалних проблема.

- И ако их има, онда се генеришу негдје са стране - рекао је Додик.

Он је поручио да Република Српска жели да очува стабилан живот за све Бошњаке који живе у Српској, посебно у Сребреници.

- Желимо да осигурамо њихово право на идентитет, на вјеру, да гарантујемо слободу њиховог живљења, рада и у складу са Уставом сва права која имају и други - поручио је предсједник Српске.