latinica  ћирилица
23/05/2024 |  15:32 ⇒ 15:42 | Аутор: РТРС

За субвенцију каматне стопе на стамбене кредите младих више од 220.000 КМ

Влада Републике Српске одобрила је 220.732 КМ за исплату субвенција каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове.
Сједница Владе Српске у Сребреници - Фото: СРНА
Сједница Владе Српске у СребренициФото: СРНА

Влада је дала сагласност на План утрошка средстава Министарства породице, омладине и спорта од 1. јануара до 31. маја за исплату ових субвенција, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Министарство породице, омладине и спорта, као директан вид подршке младима, већ 16 година реализује Посебан програм субвенција каматне стопе на стамбене кредите за младе.

До сада је за младе и младе брачне парове одобрено 5.488 субвенција, а у ове сврхе је пласирано око 19.500.000 КМ.

ПОДСТИЦАЈИ ЗА ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТЕ РАДНИКА 3,89 МИЛИОНА КМ

Влада Републике Српске дала је сагласност на План утрошка субвенција на име подстицаја за повећање плате радника за период јануар-јун ове године у износу од 3,89 милиона КМ.

Овогодишњим буџетом, на име подстицаја за повећање плате радника планирана су средства у износу од 15.560.000 КМ, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Наведена средства су намијењена за исплату субвенција привредним субјектима за обрачунски период јул - децембар прошле године у којем је извршено стварно повећање плате радника, те тиме у складу са Законом о подстицајима у привреди Републике Српске и Правилником о поступку додјеле подстицаја за повећање плате радника стекли право на исплату одређених износа средстава.

Према рјешењима наведених прописа, за спровођење поступка додјеле подстицаја за повећање плате радника не расписује се јавни позив, а привредни субјекти имају рок од 60 дана да поднесу захтјев за подстицај након истека обрачунског периода за који траже ова средства.

Финансијским плановима потрошње за период јануар-јун ове године на позицији субвенције на име подстицаја за повећање плате радника на располагање је стављен износ од 3.890.000 КМ.

ЛАНИ ОДОБРЕНО ОКО ШЕСТ МИЛИОНА КМ ЗА ЛИЈЕЧЕЊЕ ДЈЕЦЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Влада Републике Српске усвојила је извјештај о раду и извршењу буџета за прошлу годину Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, гдје је по одобреним рјешењима лани уплаћено 5.997.479 КМ.

У 2023. години Фонд солидарности је извршио 409 уплата за лијечење и дијагностику дјеце у иностранству, а евидентирано је 232 дјеце која су први пут финансирана из средстава Фонда, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

За поједину дјецу извршено је више уплата јер су упућивани на даља лијечења, контролне прегледе и слично.

Најчешћи разлози за упућивање на лијечења у иностранству су малигна обољења, ријетке болести, трансплантације, урођене ортопедске аномалије, болести ока, срца и друга обољења.

Чести су и захтјеви за слање материјала за генетске анализе у иностранство.

Дјеца су лијечена у референтним клиникама широм свијета, у Њемачкој, САД, Француској, Италији, Турској, Аустрији, Шпанији, Словенији, Хрватској, Србији, Белгији, Холандији и другим земљама.

Током 2023. године одржана 31 сједница Управног одбора Фонд солидарности, а Комисија за додјелу средстава засједала је 30 пута и на својим сједницама је одлучивала о пристиглим захтјевима за лијечење дјеце у иностранству.

Извјештај о раду и извршењу буџета за прошлу годину Фонда солидарности биће упућен у Народну скупштину Републике Српске.