latinica  ћирилица
23/05/2024 |  16:36 ⇒ 18:13 | Аутор: РТРС

Вучић: Високополитизована резолуција о Сребреници, позивам све земље да не гласају (ВИДЕО)

Позивам све у Генералној скупштини УН да гласају против резолуције о Сребреници јер је високо политизована, изјавио је предсједник Србије Александар Вучић у обраћању на генералној скупштини УН-а у Њујорку.
Александар Вучић (Фото: webtv.un.org/screenshot) -
Александар Вучић (Фото: webtv.un.org/screenshot)

Вучић је поставио питање Њемачкој зашто се она доноси када је индивидуална одговорност већ испоручена кроз пресуде.

- Тешко је говорити послије Немачке из више разлога. Без обзира шта год да ви урадите они који су велики и моћни оптужиће вас за порицање злочина, да потцењујете и минимизирање јер се усуђујете да дигнете глас против њих - рекао је Вучић.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Вучић је нагласио да "жели да разоткрије ове неистине".

- Ја сам се већ поклонио жртвама и положио цвијет у Сребреници за све страдале Бошњаке - рекао је Вучић.

Поставио је питање да ли ова резолуција доноси помирење. Упитао је сталног представника Немачке зашто су крили припрему за ову резолуцију.

Вучић је упитао зашто се ова резолуција баш сада.

- Надам се да ће сви геноциди по резолуцији из 2015. године бити осуђени укључујући и геноцид учињен према српском народу. Платили смо највећу цијену у Другом свјетском рату - рекао је Вучић.

Вучић је питао коме је потребна резолуција и зашто ти људи нису почели да говоре о геноциду које су починиле њихове земље.

- Ја бих поставио три питања о томе зашто се доноси ова резолуција. Говорили су о индивидуалној одоговорноси, помињући црногорске амандмане. Ако је тако, зашто се ова резолуција уопште и доноси. Када је ријеч о индивоидуалној правној одговорности она је већ испоручена кроз оптужнице и пресуде. Сви ти људи су већ осуђени на затворске казне. Нема никаквих појединачних имена у овој резолуцији, то се уопште не помиње. Ријеч је о свему уопште. Зашто уопште ако смо већ 2015. године донијели резолуцију о геноциду широм свијета. Зашто само овај случај и овај примјер - упитао је Вучић.

Истакоа је да чека одговор моћних и великих земаља.

- Зашто вам је било потребно да вршите толики притисак на огроман број чланица УН против једне мале земље као што је Србија. Зашто сте пријетили државама члнаицама да ако не гласају за резолуцију да неће добити вашу помоћ - економску и неку другу? - упитао је Вучић.

Каже да има на десетине таквих примјера.

- И даље као што видите, има једна мала земља са Балкана која ће гласати против, зато што ће ова резоолуција да отвори Пандорину кутију - рекао је Вучић.

Упитао је како ће да објаснити да је ужасно убијање страшан злочин и да је убијање 8 хиљада људи веће од убијања 20 милиона људи у Другом свјетском рату или убијање милион Срба укључујучћи и дјецу у Крагујевцу.

- Зашто сте предлагсли резолцију? Имали смо све пресуде. Све је било готово. Зашто? Зато што је неком то политички било потребно. Ја сам лично отишао у Сребреницу да се поклоним, био сам линчован, а дан касније сам пружио руку оним који су то урадили. Овдје се не ради о помирењу. Ово је нешто што ће да отвори старе ране и што ће да направи потпуни политички хаос. Жели сам да вам дам један поклон господине предсједниче. Знам да не могу да машем са њом, али ћу је донијети вама. Ми данас не бранимо себе, већ свијет и међународно право - навео је Вучић.