latinica  ћирилица
23/05/2024 |  16:59 ⇒ 17:08 | Аутор: РТРС

ЕБРД остаје посвећен финансирању пројекта на Коридору 5Ц

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) демантовала је данас наводе појединих медија да престаје са финансирањем Коридора 5Ц у Републици Српској.
ЕБРД - Фото: илустрација
ЕБРДФото: илустрација

- Супротно ономе што су сугерисали поједини медији, сви пројекти са финансирањем ЕБРД-а на Коридору 5Ц, како у Републици Српској тако и у Федерацији БиХ, настављају са реализацијом и ЕБРД не зауставља ниједан финансијски аранжман о којем је разговарала са Владом Републике Српске - саопштено је из ЕБРД-а.

Како се наводи, ЕБРД је обезбиједио значајну финансијску подршку за изградњу и рехабилитацију дионица аутопута дуж Коридора 5Ц у Федерацији БиХ и у Републици Српској у износу од преко милијарде евра, уз значајну грант подршку Европске уније.

- Изградња дионице Руданка - Путниково брдо/Добој, те дионица сјеверно од Зенице напредује добро и видљиво је грађанима, а поред тога су у току јавне консултације о важном пројекту тунела Прењ који повезује Сарајево са Мостаром - истичу из ЕБРД-а.

Из ове банке наглашавају да је учешће ЕБРД-а на Коридору 5Ц дио шире стратегије за подршку развоју инфраструктуре, економској интеграцији и одрживом расту у Босни и Херцеговини и широј регији.