latinica  ћирилица
23/05/2024 |  17:12 | Аутор: СРНА

Стевандић: Могу изгласати резолуцију, али нас не могу учинити геноцидним

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да креатори и /ко/спонзори резолуције о Сребреници могу успјети у томе да се на данашњем засједању Генералне скупштине УН изгласа овај документ, али да Србе не могу учинити геноцидним.
Стевандић - прес - Фото: РТРС
Стевандић - пресФото: РТРС

- Све што је изгласано силом, уцјенама и подмићивањем, вратиће се - изјавио је Стевандић новинарима у Бањалуци.

Упркос свему, Стевандић вјерује да би усвојени документ Народне скупштине, Протест против кршења Општег оквирног споразума за мир у БиХ и општег међународног права који је данас стигао до двије трећине земаља у Генералној скупштини, могао да проблематизује ствари и да уопште не дође до гласања о предложеној резоцији.

- Тај документ говори о озбиљним правним недостацима и кршењу међународног права - појаснио је Стевандић.

Он је додао да има информације да су многе земље оцијениле документ Народне скупштине као сјајан правни акт који обесмишљава гласање о резолуцији јер претходно нису ријешена питања легитимитета њених предлагача и /ко/спонзора.

- Видјећемо како ће реаговати велике силе које крше међународне законе, да ли ће се на овом плану повући или ићи на прогуравање овог документа путем уцјена, подмићивања или трговине утицајем - рекао је Стевандић.

Он је додао да су неумјесне увредљиве поруке из Федерације БиХ јер "ко другоме јаму копа могао би сам у њу упасти".

Стевандић је рекао да се резолуција не односи ни на једну личност и човјека.

- Није прецизирала никакву индивидуалну одговорност. Такву одговорност су прецизирале пресуде, а резолуција увијек има колективни карактер - оцијенио је Стевандић и закључио да актуелне приче о наводном укидању Српске потпуно демаскирају намјере креатора /ко/спонзора резолуције о Сребреници.

У Њујорку је у току сједница Генералне скупштине УН о нацрту резолуције о Сребреници коју је бошњачки дио мисије БиХ при УН иницирао самостално, без одлуке Предсједништа БиХ, а чији су предлагачи Њемачка и Руанда.