latinica  ћирилица
23/05/2024 |  18:44 ⇒ 18:51 | Аутор: СРНА

Којић: Начин усвајања резолуције доказ да је међународни правни поредак срушен

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић изјавио је Срни да је начин гласања о резолуцији о Сребреници у Генералној скуштини УН показао да је ова резолуција политички акт, а не акт који треба да служи помирењу и суживоту међу народима, јер само може да направи раздор.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Начин на који је усвојена резолуција најјасније показује да је у посљедњих годину и више међународни правни поредак потпуно срушен. Дошло је до измјене правила начина усвајања резолуције и сада се види да је у односу на број земаља који је био за резолуцију више било против и уздржано, а при том да се не занемаре оне који нису гласали - указао је Којић.

Којић је оцијенио да је излагање представника већине земаља показало оно о чему се и говорило, а то је да није постојао унутрашњи консензус.

- Апсолутно никакве одлуке Предсједништава БиХ које је надлежно за спољну политику, нити било каквог унутрашњег консензуса међу народима није било, а разолуција је стављена на дневни ред - подсјетио је Којић.

Према његовим ријечима, начин на који је резолуција усвојена показао је да су за њу искључиво они који, као Њемачка која је, што је апсурд, била и уводничар, желе да своје крваве руке оперу, а да српске руке буду крваве.

- Српске руке су часне, ослободилачке, спасилачке и Срби су једне од највећих жртава Провог и Другог свјетског рата и велике жртве посљедњег Одбрамбено-ослободилачког рата. Наше руке, упркос свим њиховим напорима, никад неће бити крваве - поручио је Којић.

Генерална скупштина УН усвојила је данас антисрпску резолуцију о Сребреници за коју је гласало 84 држава, док је 87 било против и уздржано од укупно 193 чланица УН.

Ову резолуцију, која је иницирана без одлуке Предсједништа БиХ, гласом је подржао и представник сталне мисије БиХ у УН који је тако наступио као представник искључиво Бошњака, а не сва три конститутивна народа. /крај/дб/аб