latinica  ћирилица
23/05/2024 |  19:10 ⇒ 19:14 | Аутор: СРНА

Мађарска: Резолуција није инструментална у промоцији мира и стабилности на Балкану

Мађарска није увјерена да је резолуција о Сребреници, која је данас усвојена, инструментална у промоцији мира и стабилности у региону Балкана, јер сматра да сличне иницијативе треба да буду на дневном реду Генералне скупштине УН само ако неће довести до директног и индиректног нарушавања мира и стабилности на Балкану, изјавила је стални представник Мађарске у УН Жужана Хорват.
Жужана Хорват (Фото: webtv.un.org/screenshot) -
Жужана Хорват (Фото: webtv.un.org/screenshot)

Она је у обраћању Генералној скупштини након усвајања резолуције навела да сви напори морају да буду усмјерени на изградњу повјерења, а не на подијелама те да Мађарска из тог разлога није могла да подржи ту резолуцију.

Хорватова је нагласила је да Будимпешта осуђује све злочине и да међународна заједница треба да буде уједињена по том питању.

Она је истакла да Мађарска саосјећа са свим жртвама рата и њиховим породицама и са њиховим несрећама.

Према њеном ријечима, трагедија у Сребремници из 1995. године десила се у непосредном окружењу и у близини Мађарске, која жели градњу мира и напретка у региону Балкана и која ће пажљиво пратити ситуацију како би се избјегла ескалација било каквих тензија.

Хорватова је захвалила предсједнику Републике Србије Александру Вучићу на подршци, не само због промоције развоја Србије већ и зато што је мађарска заједница увијек могла да рачуна на њега.