latinica  ћирилица
24/05/2024 |  13:45 ⇒ 14:44 | Аутор: СРНА

Мандић: Подгорица гласањем за резолуцију о Сребреници унизила себе, а ујединила српски народ

Предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић саопштио је да је тужно било гледати како је Црна Гора, учешћем у дискусији у Генералној скупштини УН, додатно компромитовала саму себе поводом усвајања резолуције о Сребреници.
Андрија Мандић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Андрија МандићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Он је истакао да резолуција јесте оштро подијелила регион и односе Црне Горе са Србијом и Републиком Српском, које су јој најближе, довела на најнижи могући ниво, али је додатно ујединила српски народ, независно од држава у којима живи и показала да српски народ има снаге да се бори са будућим изазовима са којима ће се човјечанство сигурно суочавати.

- Нажалост, упркос бројним апелима Влади Црне Горе како нас као политичких представника, тако и највећих вјерских ауторитета Српске православне цркве, она је у УН подржала резолуцију Њемачке и Руанде о Сребреници која је подијелила свијет, а од 193 државе чланице УН гласало је само нешто више од 40 одсто држава - истакао је Мандић у писаној изјави.

Мандић, који је и лидер Нове српске демократије, поручио је да уздигнута чела наставља борбу за српска права, за једнакост са другим народима и укупну стабилност, како у Црној Гори, тако у региону.

- Срби никада више неће бити маргинализовани у овој земљи и никада нам више нико неће пријетити да ће нас на тракторима протјерати у Србију - рекао је Мандић.

Он указује да је предлагачима послата јасна порука, да су избројали гласове у сали, али су против себе окренули већину свјетских народа који те гласове дају.

- Ви говорите да сте побиједили, али вас је поразио већински и мирољубиви дио човјечанства. Ви нисте избројали више гласова, него сте се легитимисали као мањина - наглашава Мандић.

Он додаје да чак и у самој сали, гдје нису биле присутне све државе, резолуција није добила већину, јер је 87 држава није подржало.

Мандић поручује да српски језик никада више неће бити понижен, већ ће, након објављивања резултата пописа, заузети оно мјесто које му по праву и правди припада. "Држављанство ће стећи сви они који су рођењем или породичним везама утемељени у Црној Гори, као и они који годинама живе у овој земљи, а до сада исто нису добили, тако да више неће бити грађани другог реда", навео је он.

Мандић је додао да ће историјска тробојка законом бити враћена на мјесто које јој припада. "Српска православна црква и њени вјерници никада више неће морати да страхују да ће им неко отимати светиње, већ ће у миру моћи да Богу уздижу своју молитву за мир, здравље и спасење свих", закључује Мандић.