latinica  ћирилица
24/05/2024 |  13:58 ⇒ 13:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучевић: Пренио сам Тајанију забринутост због резолуције

Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је данас да је пренио министру спољних послова Италије Антониу Тајанију разочарење и забринутост српског народа због усвојене резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација, али истовремено је исказао и да смо поносни јер већи дио човјечанства није гласао за резолуцију.
Вучевић - Тајани (фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODNA MILJEVIĆ/ nr) -
Вучевић - Тајани (фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODNA MILJEVIĆ/ nr)

- Бојим се да (резолуција) ништа добро не доноси, већ отвара духове прошлости, надам се да је у праву Тајани, а не ја. Вријеме ће показати - рекао је Вучевић на заједничкој конференцији за новинаре са Тајанијем у Трсту гдје се одржава скуп италијанских и српских привредника

Вучевић је казао да је пренео Тајанију забринутост због ситуације на КиМ и молбу да Италија учини све што може да се спречи ескалација на тој територији.

- Замолио сам Тајанија да се опомене Приштина. Крајње је вријеме да се формира ЗСО и да се престане са узурпацијом српске имовине и пре свега са терором који се проводи над Србима - поручио је Вучевић.

Вучевић је додао да се нада да ће Италија и остале чланице Квинте бити посвећене и делотоворне по том питању.

Премијер је захвалио Италији на подршци Србији на европском путу, додајући да од Италије очекује да буде један од најгласнијих заговорника за “заокруживање европске приче“.

- Промовишемо као Србија да све земље и народи на том простору буду чланови ЕУ и многе ствари које се чине неријешивим користећи инструменте и интегритет ЕУ биће бар за нијансу лакше ријешиви и гарантоваће мир који је преко потребан - рекао је Вучевић.