latinica  ћирилица
24/05/2024 |  15:41 ⇒ 15:42 | Аутор: РТРС

Ђокић: Рафинерија уља Модрича - симбол енергетске индустрије Српске

Рафинерија уља Модрича обиљежава 70 година постојања и рада. За седам деценија значајно су унаприједили квалитет производа. Један од основних планова за наредни период је изградња соларне електране снаге веће од шест мегавата у индустријском комплексу предузећа.
Рафинерија Модрича - Фото: РТРС
Рафинерија МодричаФото: РТРС

Некада занатска радионица у којој се производила маст за паркет и запрежна кола, те паста за ципеле, а данас, 70 година послије Рафинерија уља Модрича у групи је водећих европских компанија за производњу моторних уља и функционалних течности, са асортиманом од 250 производа.

Квалитет производа им је на првом мјесту.

Пуну подршку пословању Рафинерије пружа и Влада Републике Српске. Добра сарадња биће настављена и у наредном периоду, поручује ресорни министар.

Рафинерија уља Модрича данас је достигла вриједност производње око 14.000 тона из које велике бенефите има Република Српска и БиХ - рекао је министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

Ђокић је навео да треба одати признање руској компанији "Зарубежњефт" која је ушла храбро у приватизацију нафтне индустрије Републике Српске и на тај начин дошла у прилику да пружи кључни допринос у даљем развоју нафтне индустрије, а посебно Рафинерије у Модричи.

- У Републици Српској сви можемо бити поносни на чињеницу да се у Српској налази овако респектабилно предузеће које се бави овом врстом производње и које има добре визије развоја за наредни период - истакао је Ђокић.

Ђокић је у име ресорног министарства, Владе Републике Српске и своје лично име честитао свим запосленима у Рафинерији уља Модрича јубилеј - 70 година рада и успјешног пословања.

План је да се у наредном периоду кроз нове инвестиције повећа ефикасност, а акценат ће бити на улагања у соларну енергију, развој нове линије паковања, те унапређење инфраструктуре за транспорт сировина до рафинерије.