latinica  ћирилица
24/05/2024 |  16:21 ⇒ 16:22 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Иако има непријатељски став Западу неће поћи за руком да спријечи развој Русије и Бјелорусије

Предсједници Русије и Бјелорусије, Владимир Путин и Александар Лукашенко наставили су разговоре у Минску уз учешће делегација двије земље.
Владимир Путин и Александар Лукашенко (Фото: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK) -
Владимир Путин и Александар Лукашенко (Фото: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK)

Путин је на почетку састанка нагласио да се питање безбједности увијек налази у центру пажње и додао да ће Москва и Минск наставити да јачају сарадњу у сфери одбрамбене безбједности.

- Запад показује непријатељски став према Русији и Бјелорусији али неће им поћи за руком да спријече развој двије земље - истакао је Путин.

Он је коментарисао и посљедице антируских санкција:

- Санкције стварају одређене проблеме Русији, они се осјећају, али и постоје и потенцијали за развој. Русија, захваљујући санкцијама, великом брзином успијева да поврати изгубљене компетенције и створи нове - рекао је Путин.

Руски лидер је указао да је потребно идентификовати тачке кључне за даљи узајамни развој.

- Инвестициона сарадња и високе технологије представљају приоритетан правац сарадње Русије и Белорусије - истакао је Путин.

Како је рекао, и пољопривреда је један од најзначајнијих праваца сарадње, а Бјелорусија на том пољу показује значајне резултате.

Ту је и енергетика, навео је руски предсједник и нагласио да су Бјелорусија и Русија постигли одређене споразуме у тој сфери и да ће они бити реализовани.

Лукашенко: Настављамо да се међусобно подржавамо по свим питањима

Минск и Москва настављају да јачају интеграције и подржавају се међусобно по свим питањима, изјавио је бјелоруски предсједник Александар Лукашенко након састанка са руским лидером Владимиром Путином у уском саставу.

Он је истакао да је са руским колегом разговарао о варијантама реаговања на пријетње у близини граница Савезне државе.

Поред тога, Лукашенко је нагласио да је са Путином размотрио и друга осјетљива питања од којих зависи економија земље.

Он је апеловао на Москву да се оперативније ради на завршетку формирање јединствене индустријске политике Савезне државе.

- Минск и Москва треба да штите своја тржишта не једни од других, већ од оних који су Русији и Бјелорусији увели санкције. На тржишту Савезне државе не треба да буде ограничења за руске и бјелоруске компаније - оцијенио је Лукашенко.

Такође је поручио да је Бјелорусија спремна да настави рад са Русијом у нуклеарној сфери, укључујући изградњу објеката у трећим земљама.

Лукашенко је објавио и да је Русија усвојила одлуку о условима испоруке нафте и гаса Бјелорусији и да ће оне у најскорије вријеме бити формулисане.