latinica  ћирилица
24/05/2024 |  17:00 ⇒ 18:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Међународни суд правде наредио Израелу да обустави операцију у Рафи

Међународни суд правде у Хагу наложио је данас Израелу да одмах обустави своју војну операцију у граду Рафа на југу Појаса Газе.
Газа (Фото:  EPA-EFE/ATEF SAFADI) -
Газа (Фото: EPA-EFE/ATEF SAFADI)

Суд је такође наложио Израелу да отвори гранични прелаз Рафа са Египтом како би се допремила већа хуманитарна помоћ.

- Израел моментално мора да обустави своју војну операцију или било какву активност у Рафи која би могла да донесе Палестинцима у Гази животне услове који би довели до њиховог физичког уништења у цијелости или дјелимично - рекао је предсједник међународног суда правде Наваф Салам.

Он је додао да Израел мора да предузме ефикасне мјере да би осигурао несметан приступ Појасу Газе за било коју истражну комисију, мисију за утврђивање чињеница или истражном тијелу које има мандат од стране Уједињених нација да истражи наводе о геноциду, преноси Ал Џазира.

Израелу је такође наложено да у року од мјесец дана обавијести МСП о свом напретку у примјени мјера које су му издате.

Израелски ратни кабинет је 9. маја одобрио "ограничено проширење" војне операције у Рафи, гдје се налази преко милион Палестинаца који су побјегли од сукоба у другим дијеловима Појаса Газе.

Израел одбацује пресуду МСП, палестинске власти поздрављају

Палестинске власти поздравиле су данас пресуду Међународног суда правде којом се тражи да Израел обустави своју операцију у Рафи, док је израелски министар финансија Безалел Смотрич најавио да Израел неће прихватити ту пресуду.

Портпарол палестинских власти Набил Абу Рудејнех је изјавио за Ројтерс да наредба МСП представља међународни консензус о прекиду ватре у Гази.

Милитантна група Хамас која фактички влада Газом такође је поздравила одлуку МСП, али уз напомену да она не препознаје друге дијелове Газе које су под нападом Израела.

- Вјерујемо да није довољно јер је агресија окупације широм Појаса Газе, посебно на сјеверу, једнако брутална и опасна - рекао је високи званичник Хамаса Басем Наим.

Израелски опозиционар Јаир Лапид оцијенио је данас пресуду МСП као "морални колапс и моралну катастрофу", наводећи да суд није успио да повеже потребу за прекидом ватре са потребом да се ослободе таоци које држи Хамас у Гази.