latinica  ћирилица
24/05/2024 |  17:13 ⇒ 17:19 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Русија за преговоре о Украјини али да се узме у обзир реалност; Легитимитет Зеленског окончан

Русија је за преговоре о Украјини, никоме није бранила да их води, за разлику од Запада чији циљ био да побиједи Русију, рекао је руски предсједник Русије Владимир Путин.
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/MIKHAIL TERESHCHENKO/KREMLIN) -
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/MIKHAIL TERESHCHENKO/KREMLIN)

Он је истакао да Русија полази од тога да је легитимитет Володимира Зеленског као предсједника Украјине окончан.

Један од циљева конференције у Швајцарској јесте да спонзори кијевског режима потврде легитимитет актуелног предсједника или већ неактуелног, навео је Путин.

- Видимо да су сад поново покренуте приче о томе да је потребно вратити се преговорима. Нека се враћају. Али, не полазећи од тога шта жели једна земља, већ од оних споразума принципијелног карактера који су били постигнути током сложених преговора у Бјелорусији и Турској и садашњег стања ствари на терену. Ми смо за то спремни - рекао је Путин.

Како је додао, питање с ким водити мировне преговоре није празно питање. Москва, како је рекао, мора да зна с ким може да ради када је ријеч о потписивању докумената, ако дође до преговора са Кијевом.

Он је навео и да су споразуми из Истанбула из 2022. године у потпуности одговарали и руској и украјинској страни.

Подсјетимо, мандат Зеленског је истекао 20. маја. Избори предвиђени за 2024. нису одржани, а Зеленски тврди да се његов мандат наставља јер је у земљи ванредно стање.