latinica  ћирилица
24/05/2024 |  18:49 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Да ли ће крњи Уставни суд БиХ промијенити сопствена правила и поново погазити Устав? (ВИДЕО)

Крњи Уставни суд БиХ намјерава да промијени сопствена правила, али су из Суда одбили да одговоре какве промјене намјеравају да усвоје.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Медији спекулишу да ће на сједници заказаној за крај мјесеца, измјенити начин рада тако што ће доношење одлука бити омогућено гласовима само троје судија.

Правници упозоравају да би такав потез био раван катастрофи, јер би одлучивање буквално препустили у руке страних судија и подсјећају да је крњи Уставни суд одавно погазио Устав и изгубио кредибилитет код јавности у Републици Српској.

Велом тајне обавијен је рад крњег Уставног суда БиХ. Због нетранспарентности, медији спекулишу да би на наредној сједници, заказаној за 30. и 31. мај могла бити измјењена Правила која би омогућила да одлуке доносе само троје судија, од девет колико их је предвиђено у Уставном суду.

На питање да ли је то тачно, из Суда смо добили неодређен одговор: Уставни суд БиХ ће на пленарној сједници одлучити у којем обиму и на који начин ће допунити Правила Уставног суда, о чему ћемо јавност обавјестити након сједнице. Нисмо у могућности дати конкретан одговор на Ваш упит јер би тиме прејудицирали одлуку Уставног суда.

Евентуалне промјене Правила о начину гласања на пленарним сједницима, које би омогућиле да одлуке умјесто минимално пет доноси троје судија, супротна је Уставу. У коначном то би значило да троје страних судија може да одлучује о битним стварима за БиХ.

- Крњи Уставни суд не само да је до сада био препознатљив по противуставном, противдржавниом често сумњивом криминалном одлучивању него се сада претворио у тајну организацију која се не усуђује пред лицем јавност одговорити шта у ствари раде. Шта све њима може пасти на памет то сами Бог зна али знамо да шта год ураде представља противуставно дјеловања - навео је Огњен Тадић, правник.

Назнаке да би се троје страних, два бошњачка и један хрватски судија, могли упустити у опасну авантуру креирања новог начина гласања, наслућују се из мишљења Венецијанске комисије о функционисању крњег Уставног суда.

Не само да су препоручили да мандат судија траје и након 70 година што је Уставом одређена старосна граница, већ сугеришу да се одлуке доносе већином гласова присутних, а не гласовима укупног броја судија у Уставном суду, у преводу довољна би била четири или три гласа. Спуштање прага за одлучивање, потпуно руши Уставни суд а БиХ доводи у највећу кризу у посљедње три деценије, каже професор уставног права Миле Дмичић.

- Уставни суд оваквим могућим поступањем крши основно уставно начело да се Уставни суд састоји од девет судија, да је је њихов мандат до 70 година старости, а да у раду и одлучивању мора учествовати најмање један судија којег је изабрала НС РС. Питања његовог рада и одлучивања су искључиво уставна материја. Да у неким новим рјешењима евентуално актима ниже правне снаге од Устава ће тројица судија и странаца и моћи сами аутономно рјешавају уставна питања у земљи - упозорио је Дмичић.

До 2026. године Уставни суд би могао остати без домаћих судија, у новембру ове године у пензију иде Сеада Палаврић, наредне Мирсад Ћеман, а за двије године и Валерија Галић.

С обзиром да већ сада у Суду нема судија из Српске и једног хрватског судије из Федерације, међународни и бошњачки фактор чине све да би спријечили колапс Уставног суда, тако што им незаконито желе продужити мандате и омогућити да доносе одлуке без српских судија.