latinica  ћирилица
24/05/2024 |  19:21 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Има ли живота за Србе у Сарајеву? (ВИДЕО)

Још један напад на Србе у Сарајеву. Синоћ око 19 часова, на излазу из сарајевског Тржног центра у центру града, брутално је нападнут малољетник В.В. и његова мајка С.В. Разлог, дјечак је носио навијачку мајице Црвене звезде. У МУП-у Кантона Сарајево за нашу телевизију, нису дали никакве информације о овом нападу.
Сарајево (фото: архива/EPA/MIKKO PIHAVAARA) -
Сарајево (фото: архива/EPA/MIKKO PIHAVAARA)

Вјерујем да су нас пратили док смо обављали куповину, јер су нас двојица дочекала на излазу, каже дјечакова мајка. Страх јој не допушта да стане пред нашу камеру, бојазан због освете, јер је случај пријавила полицији. Њен рођак Небојша Голијанин наводи да је дјечак носио навијачку мајицу на којој је писало 1998, и дискретно, делије сјевер, без било каквих других националних обиљежја.

- Један од њих је пришао дјетету, ухватио га за врат и рекао му да скине ту четничку мајицу. Када је мајка реаговала да одбрани дијете смирујући ситуацију, молећи га да га пусти, он се још агресивније понашао и тај што га је држао за врат почео је да трга мајицу и пљује дјете у лице. У једном тренутку је подигао руку пријетећи да ће му нанијети тјелесне повреде. Кад је мајка запријетила да ће позвати полицију, насилник се окренуо у њеном правцу, ударајући је са обје руке у предјелу прса, пала је и добила лакше тјелесне повреде. Све се десило у близини кафића, а да нико није реаговао да одбрани жену и малољетно дјете - рекао је Небојша Голијанин, рођак нападнутог малољетника.

Нападачи су, након што су отели мајицу ушли у тржни центар и прошли поред надзорних камера. Да ли их је полиција идентификовала, не знамо, јер су у МУП-у Кантона Сарајево игнорисали наша питања. Дежурни у Оперативном центру МУП-а Кантона Сарајево потврдио је Срни да је случај евидентиран као "догађај". За Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ, ријеч је о континуираној србофобији...

- Напад у центру Сарајева, пред камерама, говори да нападачи немају страх да ће их надлежни сарајевски органи власти казнити - навели су из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Подсјећају на прошлогодишње учестало и организовано бушење аутомобилских гума на возилима са регистарским таблицама Републике Србије. Уз позив властима да обезбиједе стишавање србофобије, Србе упозоравају да у Сарајеву нису безбједни.