latinica  ћирилица
24/05/2024 |  19:47 ⇒ 25/05/2024 | 07:47 | Аутор: РТРС

Бањалука: Симпозијум "Превенција је темељ здравља" (ВИДЕО)

У Бањалуци је поводом обиљежавања 30 година рада Дома здравља почео први симпозијум "Превенција је темељ здравља".
Симпозијум "Превенција је темељ здравља" - Фото: РТРС
Симпозијум "Превенција је темељ здравља"Фото: РТРС

Организована је и изложба медицинских старина "Медицина кроз историју".

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је одржавање Симпозијума и тематске изложбе "Медицина кроз историју" од великог значаја за Бањалуку и Републику Српску.

- Драго ми је што су уважени и еминентни професори из иностранства дошли у Бањалуку да презентују не само своја искуства, знање и вјештине, него да и виде како Дом здравља Бањалука обавља своју улогу и да се та знања и вјештине размијене - изјавио је Шеранић.

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир поручио је да кадар школован на Медицинском факултету у Бањалуци и у Фочи успјешно обавља своје послове.

- Настојимо да стално подижемо стандарде у високом образовању, а Медицински факултет нам је једна од референтних тачака. Важно је да кадрови улазе у наше институције и не одлазе из Републике Српске. У склопу Медицинског факултета у Бањалуци ради Центар за биомедицинска истраживања, а нешто слично постоји и при Медицинском факултету у Фочи - рекао је Будимир.

Директор Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић истакла је да се ради о изложби старих медицинских апарата , учила, средстава за рад у медиоцини, као и старих санитетских возила.

- Изложбу смо посветили Симпозијуму са међународним учешћем који се у Бањалуци у организацији Дома здравља Бањалука одржава сутра, а гости су из Италије, Србије, Словеније, Сјеверне Македоније, Хрватске. Симпозијум је отворен изложбом старих медицинских апарата и учила да се види у којој мјери је узнапредовала медицина у Бањалуци и Републици Српској - напоменула је Тодоровићева.

Тодоровићева је нагласила да су се "у посљедњих 17 година десила велика улагања у здравствени систем Републике Српске".

- У Дому здравља Бањалука некада је радило 88 специјалиста, док данас у овој установи ради 260 доктора, од којих је 190 специјалиста. Дом здравља Бањалука располаже са најсавременијим апаратима из области радиолошке дијагностике, стоматологије, лабораторијске дијагностике са 33 амбуланте породичне медицине. У раду Симпозијума учествоваће око 600 медицинских радника - доктора медицине и стоматологије, те медицинских сестара.

Симпозијум међународног карактера траје до 26.маја.