latinica  ћирилица
24/05/2024 |  21:00 | Аутор: СРНА

Ђурић: Бошњачки политичари добили снажну лекцију већине човјечанства

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић оцијенио је да су бошњачки политичари из Сарајева доживјели снажну лекцију већине човјечанства, која је на Генералној скупштини УН одбила да подржи резолуцију о Сребреници и концепт који Бошњаци упорно гурају науштрб унутрашње стабилности у БиХ.
Марко Ђурић (Фото:  TANJUG/ RADE PRELIC) -
Марко Ђурић (Фото: TANJUG/ RADE PRELIC)

Истичући да је резолуција доживјела морални банкрот због чињеница да је није подржало 109 чланица УН наспрам 84 које су гласале за приједлог, Ђурић је указао да су томе кумовали и бошњачки политичари, који су и на питању резолуције потврдили да не поштују Дејтонски споразум и његове темеље.

- Дејтонски споразум, који је уједно и Устав БиХ, дефинише да се све спољнополитичке одлуке доносе консензусом. Они су се претварали као да Хрвати и Срби у БиХ не постоје у процесу одлучивања, што им није први пут - рекао је Ђурић за ТВ Н1 Загреб.

Он је напоменуо да су се овај пут одлучили да то ураде на нарочито осјетљивој теми, која вријеђа осјећања жртава које нису обухваћене изнесеним приједлогом, додајући да о Резолуцији није било ни унутрашње дебате у БиХ.

Ђурић је истакао да је то јасан знак упозорења и аларма и Хрватској и Србији као гарантима Дејтонског споразума да постоје дијелови политичких елита у Сарајеву који су спремни да газе Дејтон.

- Морамо да лобирамо у међународној заједници, да укажемо на значај Дејтонског споразума, јер он чува интересе, како Срба и Хрвата, тако и Бошњака у БиХ - навео је Ђурић.

Он тврди да је дубоко разочаран неким изјавама из Сарајева, а нарочито поруком /министра спољних послова у Савјету министара/ Елмедина Конаковића, који је само неколико дана уочи гласања о резолуцији рекао да Србија не заслужује руку сарадње и пријатељства и да они желе поново да отворе судске процесе.

Ђурић је упитао како је могуће градити заједничку будућност у БиХ између различитих народа ако једни другима хоће да залијепе најстрашнију етикету кривице за најгоре могуће злочине против човјечности.

- Знамо да је на хиљаде страдало, не само Бошњака, већ и Срба и Хрвата и да морамо наћи заједнички начин комеморације жртава. Зато сам пред Саветом безбедности УН предложио у име Србије да ова резолуције буде повучена и уместо ње усвојимо резолуцију о будућности Балкана и заједничкој сарадњи, која би предвиђала да заједнички комеморишемо све жртве - навео је Ђурић.

Додао је да то политички представници Бошњака нису жељели.

- Зато су јуче у Генералној скупштини УН добили снажну лекцију већине човечанства - савести човечанства, која је подржала борбу Србије предвођене председником Александром Вучићем за очување стабилности у нашем региону - објаснио је Ђурић.

Он је истакао да треба имати на уму да 5,3 милијарди људи на свијету живи у државама које нису прихватиле резолуцију о Сребреници.