latinica  ћирилица
25/05/2024 |  07:34 ⇒ 07:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Нећемо слати протестну ноту Црној Гори

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија неће Црној Гори послати протестну ноту, иако је гласала за усвајање резолуције о геноциду у Сребреници у Генералној скупштини УН.
Александар Вучић (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Александар Вучић (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Он је додао да га Црногорци у УН нису разочарали, зато што је, како је рекао, то од њих и очекивао.

- Они су разочарали и велики део сопственог народа. Рекао сам Спајићу да не морају да ме фолирају, да знам да ће гласати за. Знам да не одлучују самостално и да ту нема неке филозофије. Могу да причају шта хоће, да шаљу поротестне ноте, ми њима нећемо слати протестну ноту чак ни због тога што су гласали да смо геноцидан народ - истакао је предсједник.

Он је за ТВ Прва оценио да Црна Гора никад не би гласала за усвајање евентуалне резолуције о геноциду у Јасеновцу.

- Црна Гора је 2006. рекла - хоћемо да будемо сами, не с вама, нећемо рећи да сте шугави, али боље нам је без вас. Отишли су и већ 2008. признали независно Косово. Је ли ико одржао опело за оне који су признали Косово, а нама су га држали по петсто пута, кад год се држала придика Србији. Да је било гласање за Косово да уђе у Савјет Европе, они би за то гласали. Црна Гора никад неће донети закон или резолуцију или нешто слично о геноциду у Јасеновцу. Иако су то сами најавили. А то су урадили мислећи да ће тиме купити два дана око Сребренице, па да онда сви то забораве. Али ја кажем, они неће бити за ту резолуцију, јавно ћу се извинити ако не буде тако - рекао је Вучић.

Истакао је да га је више погодило гласање Сјеверне Македоније од гласа Црне Горе.

- Увијек има безброј оправдања... Боли ме јер сам највише уложио у односе са нашом македонском браћом. Али, није било фер. Показало се да Грчка има више кичме од Сјеверне Македоније - рекао је Вучић.

Навео је да је "политички вук" и "политички ветеран", и да је сходно томе закључио да су светски политичари били запрепашћени гласањем о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН.