latinica  ћирилица
25/05/2024 |  11:39 ⇒ 11:39 | Аутор: СРНА

Вулић: Доказано - једина пријетња БиХ је вишедеценијски агресивни инострани интервенционизам, а не раздруживање

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила да је једина пријетња БиХ вишедецијски агресивни инострани интервенционизам у којем, поред Амбасаде САД, предњачи и Амбасада Велика Британија, која лажно назива пријетњом најављени приједлог раздруживања Републике Српске и ФБиХ, заснивајући га на нетачним претпоставкама и тумачењима.
Сања Вулић - Фото: Уступљена фотографија
Сања ВулићФото: Уступљена фотографија

Вулићева је изјавила да се британска Амбасада периодично огласи, углавном послије америчке, како би ови први изазвали реакције, а они остали испод радара иако је подједнако, а неријетко и више токсична.

- Лажна брига за БиХ и њен пут ка ЕУ, коју су сами напустили, толико је нападна да постаје смијешна. Напустити ЕУ, а онда другима држати лекције и препоручивати ту исту ЕУ и при томе још говорити о наводној подршци БиХ на европском путу, истовремено убацујући понеки камен спотицања, крајње је неозбиљно. Прије свега, непотребно. Нико од њих не тражи да се мијешају у унутрашње ствари БиХ, већ да обављају своју дипломатску дужност због чега и бораве у земљи домаћина - истакла је Вулићева.

Она је у изјави за Срну нагласила да је доста више њихове и било чије лажне бриге за БиХ, лажног наратива, лажне подршке путу којег су и сами напустили, дијељења лекција, те да је потребно да се врате у дипломатске оквире, из којих су давно изашли, а не да уређују животе народа у Српској и ФБиХ по својој вољи и жељи.

Коментаришући саопштење Амбасаде Велике Британије у којем, између осталог, наводе да, како кажу, пријетње Владе Републике Српске о "мирном раздруживању од БиХ, не само да су опасне, него су и засноване на нетачним претпоставкама", Вулићева је рекла да су овим комадом папира у потпуности разоткрили и оголили своје намјере само једном реченицом у којој кажу: "Постоје људи који желе да буду лидери путем сарадње и дијалога".

- Ми одавно знамо и говоримо да Британци имају своје фаворите, иако су покушавали више пута да нас демантују, али сада су јасно и отворено потврдили кога би радо инсталирали на власт, на чему очито предано раде. Али, узалуд им труд. Међу њиховим фаворитима ни у траговима нема лидера нити лидерства, али страних слуга и робова запада сигурно има - истакла је Вулићева.

Логично је, навела је она, да им лидер српског народа Милорад Додик смета, јер је лидер у правом смислу те ријечи, по мјери свог народа, који слуша њихове потребе, а не испуњава жеље странаца, нити је послушник оних који су нас бомбардовали и који и даље раде на истребљењу српског народа.

- Што се тиче њихових лекција о томе шта Република Српска може, а шта не може, о праву и историји, нису уопште позвани да говоре о томе. Богатства стечена отимањем вриједности других земаља, бивших британских колонија, које не желе да врате, ову некада велику силу за нас не чини кредибилном нити добронамјерном према било коме, а доказано посебно према нама. Са њима можемо да разговарамо када се врате у дипломатске оквире и када буду саговорници, а не наредбодавци. Република Српска није њихова колонија, тако да на нама не могу тренирати ни строгоћу, ни силу - поручила је Вулићева.