latinica  ћирилица
25/05/2024 |  11:40 ⇒ 12:43 | Аутор: СРНА

Кошарац: Нису успјели да истријебе српски народ нити ће

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац истакао је да је и и прије осам и прије три деценије циљ био истребљење српског народа са ових простора, али да у томе нису успјели ни 1942. ни 1992. године.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Неће ни данас када срамним резолуцијама и фалсификовањем историје покушавају наметнути етикете које нам не припадају. Потомци наших крвника данас би да нам суде, да нам укину Српску и да нас потчине - рекао је Кошарац.

Кошарац је напоменуо да су прошле 82 године од покоља у Старом Броду, који је постао симбол српског страдања током Другог свјетског рата у источној Босни.

Он је подсјетио да је у име "братства и јединства" бивша држава овај злочин прећуткивала и гурнула у мрак.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

- Умјесто да се познати злочинци приведу правди и осуде, настао је мук о српском страдању. Мук о убијању српских цивила, жена, дјеце, стараца - истакао је Кошарац.

Према његовим ријечима, Дрина је зелена гробница за више од 6.000 невиних Срба који су страдали у њеним водама бјежећи од усташа и тадашњих муслимана у Старом Броду 1942. године.

Кошарац је навео и да су се навршиле 32 године од страдања српског становништва у Брадини код Коњица, подсјетивши да су припадници муслиманских и хрватских снага напали на данашњи дан 1992. ово село и убили 48 ненаоружаних српских цивила, а преостале су одвели у логоре или протјерали.

- Стари Брод и Брадина, као и бројна српска стратишта у Другом свјетском рату и протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, служе нам као опомена да је Република Српска једини оквир наше слободе и гарант нашег опстанка и останка на овим просторима - нагласио је Кошарац.

Он је додао да су Срби државотворан и слободарски народ.

- Чувамо Српску као зјеницу ока - написао је Кошарац на Инстаграму.