latinica  ћирилица
25/05/2024 |  12:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Више од 170 климатских активиста ухапшено због насилног протеста у Паризу

Више од 170 климатских активиста ухапшено је због насилног учешћа у протестима у сједишту француске инвестиционе компаније "Амунди" у Паризу која је велики акционар француске енергетске и нафтне компаније Тотал Енергиес када је осам припадника обезбјеђења инвестиционе компаније повријеђено, саопштила је полиција.
Париз - Фото: РТРС
ПаризФото: РТРС

Стотине климатских активиста из организације "Побуна против изумирања" окупило се у петак док су Тотал Енергиес и "Амунди" одржавали свој годишњи састанак, а неколико десетина демонстраната је насилно ушло у сједиште инвестиционе компаније, цртајући графите на зидовима и разбијајући прозоре, навела је полиција.

"Амунди" је саопштио да је осморо припадника обезбјеђења компаније повређено.

Активисти кажу да Тотал Енергиес својим активностима доприноси глобалном загријевању и уништавању биодиверзитета, пренио је Франс 24.

Извршни директор Тотал Енергиес-а Патрик Пујан рекао је акционарима у петак да се морају развити нова нафтна поља како би се задовољила глобална потражња.

Активисти "Гринписа" развили су транспарент "Тражи се" на којем су Пујана назвали "лидером француске компаније која највише загађује" животну средину, а полиција га је убрзо одузела.

Активисти кажу да Тотал Енергиес својим активностима доприноси глобалном загријевању и уништавању биодиверзитета.

На састанку у петак, готово 80 ​​одсто акционара одобрило је климатску стратегију компаније, а више од 75 одсто је гласало да Пујан буде извршни директор и у наредне три године.