latinica  ћирилица
25/05/2024 |  13:42 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Стари Брод: Обиљежене 82 године од злочина над Србима (ВИДЕО)

У Старом Броду на Дрини код Вишеграда обиљежене се 82 године од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије које су на монструозне начине убиле усташе Јуре Францетића.
Помен у Вишеграду - Фото: РТРС
Помен у ВишеградуФото: РТРС

Обиљежавању су присуствовали премијер Радован Вишковић, ресорни министар Данијел Егић, начелници општина Вишеград, Соколац, Ново Горажде и бројне друге делегације.

Вишковић је истакао да су Срби широм бивше Југославије убијани на стравичне начине, скоро идентично као у Старом Броду и болно је то што се ово страдање крило од потомака готово 50 година.

Вишковић је у Старом Броду код Вишеграда, гдје су обиљежене 82 године од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске и Подрињске регије, које су убиле усташе, рекао да на овом мјесту није било породице са романијског платоа која није некога изгубила.

- Да се није појавио Момир Крсмановић да напише роман "Тече крвава Дрина", питање је да ли би се за овај злочин сазнало - додао је Вишковић.

Он је нагласио да је Независна Држава Хрватска била творевина Трећег рајха, његова продужена рука.

Сјећање на Стари Брод и сва српска стратишта за Србе представља највећу, болну рану, али и најважнију историјску лекцију коју је дужан да учи, памти и преноси на будуће генерације, истакао је начелник општине Вишеград Младен Ђуревић.

Он је истакао да се сјећањем на ове злочине показује да су такве жртве вриједне достојанственог помињања и вјечног памћења страховитог страдања.

- Морамо да сачувамо и живот Републике Српске, а наш највећи интерес је да сачувамо мир и да нам се више никад не понове страдања, попут овог у Старом Броду - поручио је Ђуревић.

Током усташке офанзиве мучки је убијено више од 6.000 Срба који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији.

Један број људи утопио се бјежећи од усташа.