latinica  ћирилица
25/05/2024 |  16:01 ⇒ 17:15 | Аутор: РТРС

Вучевић: Нећемо заборавити ко се у тешким моментима показао као пријатељ

Предсједник Владе Србије Милош Вучевић рекао је данас да ће Србија послије доношења резолуције о Сребреници наставити свој европски пут, да се развија и расте, али да никада неће заборавити ко се у тешким моментима показао као пријатељ, а ко као партнер.
Милош Вучевић  (Фото:MGSI/ Predrag Mitić/TANJUG) -
Милош Вучевић (Фото:MGSI/ Predrag Mitić/TANJUG)

Он је тако на конференцији за медије одговорио на питање да прокоментарише усвајање резолуције о Сребреници и додао да постоји горак осјећај због свега што се догодило.

- Носимо помијешана осјећања, имамо један горак укус или осјећај због онога што се урадило. Технички, административно се усвојила резолуција, када гледате питање легитимитета та резолуција аполутно нема ни политички ни правни легитмитет - поручио је Вучевић.

Он је напоменуо да српски званичници не причају то само на домаћем терену, наводећи као примјер да је он то у петак рекао и у Трсту на конференцији за медије, пред потпредсједником италијанске Владе и министром спољних послова Антониом Тањанијем

- Ни у једном парламенту та резолуција са овом већином не би била усвојена, јер нема већине, то је мањина, 84 државе наспрам 107 држава. То је врло јасно, чак и у односу на оне који су били у сали Генералне скупштине Уједињених Нација, немате већину од броја присутних. То је само на волшебан, бирократски начин могло да се прикаже да је усвојена, али политички гледано, прије свега по питању легалитета, то апсолутно нема основа - истакао је Вучевић.

Поручио је да се морају на право мјесто поставити сви оне који су промовисали и спонзорисали ту резолуцију и који су се односили према Србима тако да приказују да су геноцидан народ и држава која га је починила.

Са друге стране, додаје да је Србија у политичкој и моралној обавези да покаже посебно уважавање, пажњу и бригу према онима који су били против и уздржани.

- Велико хвала Мађарској, то је велика ствар коју је урадила Влада Виктора Орбана и наша мађарска браћа, они су и чланица Европске уније и НАТО алијансе, а гласали су против. Хвала Словачкој, Грцима, Кипранима, а посебно свим земљама из Африке, Азиле, Латинске и Јужне Америке, и то се не смије заборавити. Ми морамо да наставимо даље са животом, да развијамо Србију, да нам расту плате и пензије, да рјешавамо потребе грађана - рекао је он.

Поручио је да је задатак Владе Србије и свих локалних самоуправа да човјек буде у фокусу, да постоји пажња према грађанину, разумијевање њихових очекивања, питања, изазова и проблема.

- Настављамо европски пут, а колико ће то да иде или неће не зависи само од нас. Да другачијим очима гледамо од четвртка неке ствари, апсолутно их гледамо, иако сте чули и чућете од оних који су гласали за резолуцију - "ништа страшно се није десило". Па кад се није ништа страшно десило, што сте гласали за резолуцију, у чему је смисао. И даље нема одговора на то питање, које је и предсједник Вучић поставио, "зашто та резолуција и који је њен смисао". Ако нема колективне одговорности, што сте форсирали ту резолуцију, а ако кажете да је питање индивидуалне одговорности, то је онда правни нонсенс јер се она утврђује у судским поступцима и судским пресудама. Не треба вам резолуција за то - објаснио је Вучевић.

Он је упитао да ли данас људи живе боље у БиХ, да ли су данас ближи Бошњаци Србији, Хрватској и БиХ и да ли ли је боља атмосфера у региону, рекавши је да није и да су се закомпликовали односи.

- Да смо се тиме удаљили од неког пута на ком бисмо требали да се крећемо. Умјесто да причамо о ауто-путу Београд-Сарајево, ми ћемо сада да меримо ко је имао више жтрава, ко је више пропатио и ко је крив или мање крив. Дуго деценија па и вијековима је то била јеретичка мисао, да Балкан припада балканским народима. Када би балкански народи одлучивали о себи, вјерујте, све би било боље, али увијек имате неке савјетнике који долазе споља и онда уносе "злу крв" међу балканским народима - рекао је Вучевић.

Када би могли сами да причамо без посредника, Вучевић је увјерен да би и Срби, Бошњаци и Хрвати, Македонци и Албанци лакше постигли договор и споразум.

- Наводно сви ти посредници долазе са добрим намјерама и добрим искуством, примјерима добре праксе, а онда нам се дешава оно што нам се дешавало вијековима уназад - сукоби, разилажења, мимоилажења, неразумијевања и продубљивања различитих ставова. Надам се да ће мир и стабилност настати и остати приоритет за све државе и народе на простору онога што они зову западног Балкана, ја бих рекао Европског Балкана, а бојим се да ствари у БиХ могу да се прије свега политички закомпликују - додао је Вучевић.

Поновио је да Срби треба да знају ко им је партнер, а ко им је пријатељ.

- Са партнерима сарађујемо, а пријатеље посебно уважавамо и на другачији, свечанији начин дочекујемо и радимо. И бићемо спремни да ми њима будемо пријатељи, када се евентуално њима деси нека ствар, а очекују помоћ пријатељске државе. То не смије да се заборави, то су пријатељи и браћа - нагласио је Вучевић.