latinica  ћирилица
25/05/2024 |  20:00 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Заказано јавно саслушање представника Института за метрологију (ВИДЕО)

За понедјељак је, пред Комисијом за борбу против корупције Парламентарне скупштине БиХ заказано јавно саслушање представника Института за метрологију БиХ, због доношења подзаконских аката и то на основу анонимне пријаве.
Даљински - Фото: РТРС
ДаљинскиФото: РТРС

Директорка Института Милица Ристовић Крстић истиче да се овај Институт бави прописивањем мјерних уређаја, метролошких и техничких услова које уређаји морају испуњавати, те рокова њихове верфикације.

Нови Правилник о метролошким и техничким условима за мјерила гледаности, пиплметар, донесен је у октобру прошле године.

Његовим ступањем на снагу, престао је да важи стари, из 2014. године, а прописивао је уређаје који су технолошки потпуно превазиђени.

С обзиром на то да се ради о електронским и електроничним склоповима, у области која најбрже напредује биле су потребне иновације.

Зато је, каже, директорка Института за метрологију Милица Ристовић Крстић и усвојен нови Правилник.

Прописује које техничке и метролошке услове мора испуњавати мјерило гледаности.

- Оно што је за Институт важно јесте да мјерила којима се мјери гледаност у БиХ буду типски одабрана, да буду редовно верификована и провјеравана. На сваке три године се ради тачност самих мјерења. Сада је прописана најновија технологија, оно што је стандард у пиплметрима свуда у свијету. Сви они који су заинтересовани да се баве овом дјелатношћу могу да се пријаве Институту за одобрење типа и несметано да уђу на тржиште - рекла је Ристовић Крстић.

У овом тренутку у БиХ не постоје уређаји који задовољавају законске и норме прописане подзаконским актом.

Постојали су, појашњава Ристовић Крстић, до прије извјесног времена уређаји који, како је утврђено, у управном поступку, више не задовољавају услове.

Институт је издао рјешење о престанку важења раније издатог сертификата о одобрењу типа, једином правном субјекту који је у претходних десет година мјерио гледаност. То је и разлог због чега тренутно нико не мјери гледаност.

- Овај приватни субјект се још увијек није пријавио са информацијом да посједује нове уређаје, дакле од октобра када је правилник ступио на снагу, до данас немамо новог имаоца мјерила који има адекватно одобрење типа мјерила, нити да је ушао у процес верификације - додала је Ристовић Крстић.

Субјекту који је вршио мјерење гледаности, обратили смо се са два конкретна питања – да ли њихови уређаји испуњавају законом прописане норме и имају ли важећи сертификат о одобрењу типа уређаја.

Одговоре на њих нисмо добили, али јесмо обавјештење да су од Института за метрологију добили два акта у којима је појашњено да не могу да користе мјерила којима је по рјешењу Института престао да важи сертификат.

- У овом тренутку, желим вам саопштити да ће Audience Мeasurement d.о.o. привремено обуставити испоруку података. Нажалост, тренутно нисам у могућности прецизно одредити када и да ли ћемо бити у могућности наставити с испоруком података - стоји у саопштењу једног од субјеката.

Иако је дужност Института да донесе акте који ће прописати карактеристике уређаја за мјерење гледаности и да осигура да се редовно провјерава њихова тачност, због доношења новог правилника, као једног од 14 правилника које је Институт у оквиру својих надлежности донио, директорка Института ће на јавно саслушање.

И то пред Комисију за борбу против корупције Парламентарне скупштине БиХ, како оцјењује њен члан Милорад Којић, која није наджелна за овакву врсту саслушања.

Којић сматра да наводи из анонимне пријаве не дају довољно доказа да би комисија била надлежна.

У представкама пријаве, појашњава, наводи се да није било сагласности чланова Савјета Института, а потребне су само консултације на које је директорка упутила нови правилник.

- Морам да кажем да спорим надлежност ове комисије и сматрам да она не може да прејудицира да ли је у нечему било елемената корупције. Бојим се да нека група људи унутар комисије, односно група мојих колега посланика, жели да направи јавну причу али без било каквог доказа - навео је Којић.

Којић је указао и на кршење Пословника о раду комисије. Иако је требало да, искључиво уз усаглашавање свих чланова комисије, на саслушање осим директорке Института буду позвани и чланови Савјета, до сада, каже, није добио обавјештење да је ишта усаглашавано.

За њега је то још једна потврда да се овим саслушањем прави политичка прича.