latinica  ћирилица
26/05/2024 |  07:45 ⇒ 07:55 | Аутор: ТАНЈУГ

У Сеулу трилатерални самит Јужне Кореје, Кине и Јапана, први од 2019. године

Предсједник Јужне Кореје и премијери Кине и Јапана, Јун Сок-јол, Ли Ћијанг и Фумио Кишида састаће се данас у Сеулу на дводневном самиту и тако наставити трилатерални дијалог по први пут од 2019. године.
Сеул (Фото: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT) -
Сеул (Фото: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT)

Како преноси агенција Јонхап, Јун ће касније током дана имати билатералне разговоре са кинеским и јапанским премијером у председничкој палати, где ће у понедељак бити одржан и трилатерални састанак лидера.

То је први такав самит Јужне Кореје, Јапана и Кине од децембра 2019. године, након паузе због пандемије ковид-19 и затегнутих односа Сеула и Токија због историјских спорова.

Очекује се да ће Јун током билатералног састанка са Лијем, коме је ово прва посета Јужној Кореји посета од преузимања дужности у марту 2023. године, разговарати о начинима унапређења стратешке комуникације и проширења економске сарадње и трговине, као и о безбедносним питањима.

Кишида и Јун ће размијенити мишљења о начинима за продубљивање практичне сарадње у различитим областима и јачање трилатералне сарадње са САД како би се одвратиле пријетње Сјеверне Кореје, наводи Јонхап.

Тројица лидера ће у понедјељак разговарати о сарадњи у шест области - економији и трговини, одрживом развоју, здравственим питањима, науци и технологији, управљању катастрофама и безбедношц́у и културној размени.

Планирано је и усвајање заједничке изјаве, наводи јужнокорејска агенција.