latinica  ћирилица
26/05/2024 |  09:19 ⇒ 10:14 | Аутор: РТРС

Аеродром Бањалука и ове године очекује велики број путника (ВИДЕО)

Неспорна је чињеница да је Аеродром Бањалука у протеклих неколико година, након, па и деценија стагнације и практично одржавања на тзв. "топлом погону", у протеклих само неколико година направио добре резултате.
Међународни аеродром Бањалука - Фото: РТРС
Међународни аеродром БањалукаФото: РТРС

Успостављање бројних авио линија са свијетом имало је невјероватне резултате за многе привредне секторе цијелог сјеверозападног дијела БиХ, а нарочито за Крајину и Бањалучку регију.

Директорка Аеродрома Републике Српске навела је љетна сезона повећава број путника, у односу на зимски период.

- Ми ско у протекле четири године остварили своје циљеве - навела је Тривићева гостујући у нашем Јутарњем програму.

Истакла је да је бањалучки аеродром прошлу годину завршио са 460.000 путника што је раст за 120.000 путника у односу на 2022. годину, а статистике показују да је од 2019. до 2023. године остварио раст од 207 одсто према броју путника.

Подсјетила је да је додатно уведено и саобраћање на новим дестинацијама попут Крита, Родоса, Барселоне и Баден Бадена, у сарадњи са авио-компанијама и туроператорима.

Према њеним ријечима, повећање броја путника на бањалучком аеродрому директно се одражава на привреду и развој туризма Српске, док истраживања показују да од 250.000 долазећих путника у Српску у 2023. години, задржавањем три до четири дана сваки од њих потроши минимално 200 евра.

- На бањалучком аеродрому се отвара и "Free Shop", радили смо на проширењу капацитета паркинга. Завршили смо преговоре за коришћење складишног карго простора, па ћемо ићи у развој карго саобраћаја, да поред путничког користимо и транспорт роба. План је и да се прошири зграда аеродрома управо јер ове године очекујемо велики број путника - поручила је Тривићева.