latinica  ћирилица
26/05/2024 |  09:42 ⇒ 12:26 | Аутор: РТРС

Изградња куће "Предах" од великог значаја за многобројне породице; Позовимо 1414 (ВИДЕО)

У оквиру акције "Од Бањалуке с љубављу" можете позвати хуманитарни број 1414 за сакупљање новчаних средстава за изградњу куће за привремено и дугорочно збрињавање дјеце, младих и одраслих са сметњама у развоју.
Јутарњи програм - Фото: РТРС
Јутарњи програмФото: РТРС

И у јуну ће бити активан број, а према доступним подацима, постоји велики број дјеце са различитим видовима потешкоћа.

Спектар поремећаја је све већи, а самим тим и изазов за те породице.

Увођењем дневних центара Бањалука би била пионир у земљи, јер би било омогућио да се привремено, током радног времена, таква дјеца збрину, уз социјализацију и кроз пружање стручне помоћи.

Приличан је број родитеља дјеце са потешкоћама у развоју који су самохрани родитељи и због тога имају великих потешкоћа приликом обављања пословних и других обавеза.

Нажалост, ситуација је таква да су се у Републици Српској, па тако и у Бањалуци, ове услуге развијале захваљујући раду удружења и ентузијаста. Међутим, како су потребе за овим услугама све веће, удружења више нису у могућности да одговоре на све захтјеве. Због тога се оснивање куће "Предах" наметнуло као једино рјешење, јер би на тај начин обухват оних којима је помоћ потребна био већи, а услуге у заједници би се значајно развијале.

Данијела Зељаја, мајка дјевојчице са церебралном парализом навела је да квалитет живота дјеце са потешкоћама у развоју, особа са инвалидитетом, као и цијелих породица које имају дијете или члана са инвалидитетом, зависи од подршке у виду услуга у заједници, њиховог обима и квалитета.

- Због тога се оснивање куће "Предах" наметнуло као једино рјешење, јер би на тај начин родитељи, старатељи могли да оставе дијете да одређен временски период, што би им много значило - истакла је Зељаја, гостујући у нашем Јутарњем програму.

С тога се у Бањалуци сви надају да ћемо бити први који ће отворити овакву установу, симболичног назива "Предах", која ће знатно помоћи родитељима јер још увијек није ријешено питање збрињавања дјеце на 24 сата.

Највећи страх њихових породица - шта ће бити са њиховом дјецом када они више не буду у могућности водити бригу о њима, идеју за реализацију овог пројекта, на неки начин, јесу дали родитељи.

Позивом на овај број 1414 дарујете једну КМ за изградњу куће за привремено и дугорочно збрињавање дјеце, младих и одраслих са сметњама у развоју.