latinica  ћирилица
26/05/2024 |  11:41 | Аутор: СРНА

Дачић: Земље ће примјењивати резолуцију о Сребреници онако како су гласале

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић рекао је да ће резолуција о Сребреници, пошто у Генералној скупштини УН није усвојена консензусом, бити примјењивана у складу са тим како је која земља гласала.
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

- Кад подвучете црту, ова резолуција није правно обавезујућа, једина корист за оне који су је предложили јесте то што ће 11. јул бити на агенди и обиљежаван од стране УН - рекао је Дачић.

Коментаришући резултате гласања и то што су предлагачи добили мање од очекиване двије трећине гласова, Дачић је рекао за Тањуг да Србија није ни ишла ка томе да надвладају оне који су против у односу на оне који су за.

Дачић је рекао да су се предлагачи и они који су гласали за резолуцију разочарали тиме што је уздржаних и оних који су били против било више, додајући да су они потцијенили српску дипломатију и снагу Србије.

- А и ми сами понекад себе потјцењујемо. Гађамо се камењем на нешто што је наша прошлост и што може да нам помогне, као што је случај са Африком - сматра Дачић.

Он је рекао да су неке земље гласале другачије у односу на оно што су најављивале, наводећи Гвинеју Бисао која је гласала за резолуцију, а када је ријеч о Украјини, сматра да јој је Њемачка отворено запријетила да ће престати са војном помоћи.

Дачић је рекао да су, осим Украјине и Молдавије, све остале земље бившег Совјетског савеза биле уздржане, а против су биле Русија и Бјелорусија.

Он је додао да је Румунија, као пријатељска земља, још на почетку рекла да они поштују одлуке судова и није изненађење што су гласали за, иако јесте разочарење, те указао да је од земаља које су гласале за 40 било из Европе и са запада, а мали број изван Европе.