latinica  ћирилица
26/05/2024 |  12:01 ⇒ 14:49 | Аутор: СРНА

БОРС: Опстанак БиХ искључиво на принципима Дејтона, све друго води њеном нестанку

Опстанак БиХ могућ је искључиво на принципима изворног Дејтона, а све друго води њеном нестанку, поручили су из Борачке организације Републике Српске.
БОРС - Фото: РТРС
БОРСФото: РТРС

- Било каква промјена уставне структуре БиХ могућа је једино пуним консензусом сва три констутивна народа. Свако другачије поступање, с акцентом на присутну праксу прегласавања, води њеном нестанку - речено је Срни у БОРС-у.

Друга могућност је, кажу, договор два ентитета и три конститутивна народа о мирном раздруживању који би био прихваћен од међународне заједнице која има уговором прихваћену обавезу да дисциплинује бошњачко политичко руководство да поштује Устав БиХ и Дејтонски мировни споразум или да дозволи мирно раздруживање уз пуно међународно признање Српске као самосталне државе.

У БОРС-у сматрају да једино српски народ данас инсистира на поштовању Дејтонског мировног споразума, подсјећајући да је у протеклих 30 година евидентно његово кршење, за шта је очигледан доказ и резолуција о Сребреници усвојена у Генералној скупштини УН.

Гласање у Генералној скупштини УН о резолуцији о Сребреници, на челу са Америком која се удружила са земљама које су починиле највеће геноциде на свијету, у БОРС-у сматрају да је још једном показало њихове стварне намјере према Српској.

- Било би добро да преиспитају своје историјско дјеловање, злочине од којих многи имају елементе геноцида које су до сада починили на готово свакој тачки земаљске кугле. Припадају оним народима који су најмање позвани да моралишу другима и говоре о правди и праву - напоменули су у Борачкој организацији.

Из БОРС-а су навели како већ дуже вријеме постоје подаци о томе да су поједине сребреничке жртве, у ствари, и данас живи људи, од којих неки живе у инсторанству.

- Постоје и индиције да су непосредно по окончању рата погинули српски борци ископавани са православних гробаља у Сарајеву и преношени у Сребреницу како би се намирио планирани број страдалих Сребреничана. Много је тога везано за страдања у Сребреници остало под велом тајни - поручили су из БОРС-а.

Оцијенили су да никада о овом питању није дозвољен транспарентан, непристрасан и објективан приступ, те да креаторима од самог почетка истина и научни приступ није био императив.

Из БОРС-а су нагласили да је очигледно да страдање у Сребреници треба да послужи као мит на којем ће почивати млада бошњачка нација која ће у будућности градити свој национални идентитет и да се до пуне истине никада неће доћи.

Сматрају да је одавно требало истражити, дефинисати и прецизирати број страдалих Сребреничана и упозорити на све манипулације, уз предани рад на истраживању и документовању злочина над српским народом Подрињске регије.

Из Борачке организације су поручили и да напад на дјечака у Сарајеву који је носио навијачку мајицу на себи показује да све оно што раде политичари на нивоу БиХ и свјетски моћници не води помирењу и суживоту, већ уноси нетрепељивост и немир међу грађане.

БОРС-а наглашава да српски народ не напада ничију дјецу и да су у Српску сви добро дошли.

Позвали су политичаре у БиХ да раде на смиривању националних нетрепељивости, на стабилности и миру, те да се коначно почну бавити животним темама које највише занимају обичан народ без обзира којој вјери и нацији припадају.

Пријетње америчке Амбасаде да раздруживање "значи крај Републике Српске" за БОРС, како кажу, нису ништа ново.